Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka to jeden z najpopularniejszych świątecznych wypieków. Czym byłaby bowiem Wielkanoc bez kawałka tego puszystego wypieku? W tym roku zachęcamy Was do przygotowania babki mocno cytrynowej. Słodycz ciasta z nutką kwaśnej cytryny stanowi niezwykle harmonijne połączenie. Na około pół godziny przed przystąpieniem do pracy nad wypiekiem wyjmij z lodówki wszystkie składniki. Dzięki temu wszystkie składniki idealnie się połączą.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2275
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1392
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 518
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3559
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1231
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2275
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1392
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 518
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3559
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1231
Składniki
Cytryny dokładnie wymyj pod bieżącą wodą, następnie sparz je wrzątkiem i osusz. Zetrzyj skórkę na tarce o bardzo drobnych oczkach. Zwróć uwagę, aby zetrzeć samą żółtą skórkę bez białej warstwy.
Obie cytryny przekrój na pół i wyciśnij z nich sok, najlepiej za pomocą wyciskarki do cytrusów.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia.
Cukier utrzyj wraz z masłem. Następnie, nie przestając ucierać, zacznij dodawać po jednym jajku. Gdy masa będzie puszysta wsyp mąki, dodaj skórkę z cytryn i sok. Całość ucieraj jeszcze przez 5 minut.
Gotową masę przełóż do natłuszczonej keksówki. Babkę cytrynową piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Przygotuj lukier. Do miseczki wsyp cukier puder, cały czas mieszając, dolewaj sok z cytryny. Mieszaj do momentu uzyskania konsystencji lukru. Gotowym lukrem posmaruj ciasto.