Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka to jeden z najpopularniejszych świątecznych wypieków. Czym byłaby bowiem Wielkanoc bez kawałka tego puszystego wypieku? W tym roku zachęcamy Was do przygotowania babki mocno cytrynowej. Słodycz ciasta z nutką kwaśnej cytryny stanowi niezwykle harmonijne połączenie. Na około pół godziny przed przystąpieniem do pracy nad wypiekiem wyjmij z lodówki wszystkie składniki. Dzięki temu wszystkie składniki idealnie się połączą.
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 248
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 35
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 28
Pyszny i soczysty schab pieczony, idealny jako dodatek do drugiego dania lub...
Odsłon: 296
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 248
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 35
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 28
Pyszny i soczysty schab pieczony, idealny jako dodatek do drugiego dania lub...
Odsłon: 296
Składniki
Cytryny dokładnie wymyj pod bieżącą wodą, następnie sparz je wrzątkiem i osusz. Zetrzyj skórkę na tarce o bardzo drobnych oczkach. Zwróć uwagę, aby zetrzeć samą żółtą skórkę bez białej warstwy.
Obie cytryny przekrój na pół i wyciśnij z nich sok, najlepiej za pomocą wyciskarki do cytrusów.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia.
Cukier utrzyj wraz z masłem. Następnie, nie przestając ucierać, zacznij dodawać po jednym jajku. Gdy masa będzie puszysta wsyp mąki, dodaj skórkę z cytryn i sok. Całość ucieraj jeszcze przez 5 minut.
Gotową masę przełóż do natłuszczonej keksówki. Babkę cytrynową piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Przygotuj lukier. Do miseczki wsyp cukier puder, cały czas mieszając, dolewaj sok z cytryny. Mieszaj do momentu uzyskania konsystencji lukru. Gotowym lukrem posmaruj ciasto.