Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka to jeden z najpopularniejszych świątecznych wypieków. Czym byłaby bowiem Wielkanoc bez kawałka tego puszystego wypieku? W tym roku zachęcamy Was do przygotowania babki mocno cytrynowej. Słodycz ciasta z nutką kwaśnej cytryny stanowi niezwykle harmonijne połączenie. Na około pół godziny przed przystąpieniem do pracy nad wypiekiem wyjmij z lodówki wszystkie składniki. Dzięki temu wszystkie składniki idealnie się połączą.
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 333
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 317
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 132
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 185
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 333
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 317
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 132
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 185
Składniki
Cytryny dokładnie wymyj pod bieżącą wodą, następnie sparz je wrzątkiem i osusz. Zetrzyj skórkę na tarce o bardzo drobnych oczkach. Zwróć uwagę, aby zetrzeć samą żółtą skórkę bez białej warstwy.
Obie cytryny przekrój na pół i wyciśnij z nich sok, najlepiej za pomocą wyciskarki do cytrusów.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia.
Cukier utrzyj wraz z masłem. Następnie, nie przestając ucierać, zacznij dodawać po jednym jajku. Gdy masa będzie puszysta wsyp mąki, dodaj skórkę z cytryn i sok. Całość ucieraj jeszcze przez 5 minut.
Gotową masę przełóż do natłuszczonej keksówki. Babkę cytrynową piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Przygotuj lukier. Do miseczki wsyp cukier puder, cały czas mieszając, dolewaj sok z cytryny. Mieszaj do momentu uzyskania konsystencji lukru. Gotowym lukrem posmaruj ciasto.