Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejsza babka to babka przygotowana tak jak murzynek, dodałam dużą ilość różnego rodzaju bakali. a górę udekorowałam polewą czekoladową. Wyszła bardzo smaczna. Polecam.;)
foremka na babkę, garnek, mikser, łyżka drewniana, szklanka,
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5630
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1109
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12220
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1536
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5630
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1109
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12220
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1536
Składniki
Masło lub margarynę włożyć do garnka i zagotować z cukrem aż do rozpuszczenia cukru co jakiś czas mieszając. Do rozpuszczonego masła dodać kakao i wodę, ponownie zagotować. Odlać 1/2 szkl. masy i do gorącej włożyć 6 kostek deserowej czekolady wymieszać i odłożyć na bok. Pozostałą masę wystudzić. Do wystudzonej masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka zmiksować, następnie dodać bakalie i wymieszać. Do masy wmieszać łyżką drewnianą ubitą pianę z białek już nie miksując. Po wymieszaniu masę przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki. Włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec około 50 - 60 minut. a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu babkę wyjąć z foremki, oblać odłożoną masą czekoladową. Udekorować według uznania. Czas przygotowania około 60 minut + czas pieczenia.
Babka gotowa do pieczenia.
Babka po upieczeniu i wystudzeniu gotowa do dekorowania.