Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka muślinowa z przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej to przepis ze stuletnią tradycją. Wypiek jest niezwykle delikatny, mięsisty, a zarazem lekki i puszysty. Wszystko za sprawą dużej ilości żółtek. W oryginalnej recepturze używa się, aż 96, oczywiście na 1 kg mąki. My w przepisie sięgnęliśmy po 24 żółtka i 250 g mąki. Ciasto na babkę jest rzadkie, prawie płynne i nie nadaje się do wyrabiania rękoma. Składniki najlepiej ubijać mikserem lub ręcznie, za pomocą trzepaczki. Przygotowując babkę, musisz być cierpliwy i pozwolić jej wyrastać, inaczej nie wyjdzie tak puszysta, jak powinna.
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 278
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 27
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 59
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 91
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 278
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 27
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 59
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 91
Składniki
Mleko delikatnie podgrzej, aby stało się letnie. Wkrusz do niego drożdże dodaj 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
Żółtka umieść w żaroodpornej misce. Do garnka wlej wodę, podgrzej, aby zaczęła parować i umieść na nim miskę z żółtkami. Dodaj cukier i pastę waniliową. Ubijaj na średnich obrotach do momentu, aż masa stanie się jasna i podwoi swoją objętość, a cukier przestanie chrzęścić. Następnie zdejmij miskę i odstaw do przestudzenia.
Masło roztop w garnuszku i odstaw do przestudzenia.
Do letnich, ale nie gorących żółtek dodaj zaczyn. Całość miksuj lub ubijaj ręcznie przez około 10 minut, po czym dodaj roztopione masło i znowu miksuj przez kolejne 10 minut. Masę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
Po pływie czasu ciasto delikatnie wymieszaj (masa powinna być rzadka, wręcz płynna) i przelej do natłuszczonej i obsypanej mąką foremki. Ponownie odstaw do wyrośnięcia.
Gdy masa podwoi swoją objętość, ostrożnie przenieś ją do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.