Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie można sobie wyobrazić Świąt Wielkiej Nocy bez tradycyjnej babki drożdżowej. Słodka babka symbolizuje doskonałość i umiejętności, natomiast mak oznacza obfitość i płodność. Przyciągnij do swego domu doskonałą obfitość i upiecz drożdżową babkę makową.
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 160
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 160
Składniki
Wyjmij wszystkie składniki z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Drożdże wymieszaj z łyżką cukru, a następnie dodaj ciepłe mleko i dwie łyżki mąki. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Rozpuść masło w garnuszku i zostaw do przestygnięcia.
Gdy rozczyn wyrośnie, dodaj do niego dwa żółtka, sól oraz aromat. Przelej zawartość do dużego naczynia lub misy robota kuchennego. Wsyp mąkę i wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą robota i specjalnych haków przez około 6 minut. Następnie wlej masło i nadal wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie zwarte, gładkie i łatwo odchodziło od ręki. Przykryj misę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłóż je na stolnicę oraz rozciągnij lub rozwałkuj na grubość około 2 cm. Na powierzchni ciasta wyłóż masę makową i zawiń w rulon.
Przygotuj formę do pieczenia o średnicy około 25 cm. Użyj formy do babek z otworem w środku. Wysmaruj blaszkę masłem i ostrożnie przełóż ciasto makowe do środka. Odłóż jeszcze na 20 minut do podrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 180° C i piecz babkę przez 40 minut. Do upieczeniu przestudź i wyjmij z foremki dopiero, gdy ciasto będzie zimne. Udekoruj babkę lukrem, polewą czekoladową lub posyp cukrem pudrem.