Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To zdecydowanie jeden z klasyków świąt. Wielkanocna babka w wielu domach jest elementem wręcz obowiązkowym i prawdziwym symbolem świątecznego czasu przy wspólnym stole. Chociaż wariantów jest wiele, miłośnicy słodkości nie mają w tej kwestii wątpliwości - babka czekoladowa to właśnie ta najlepsza opcja. Przepyszna, rozpływa się w ustach, uwielbiają ją zarówno starsi jak i młodsi. Poza tym wspaniale prezentuje się na stole, co też ma znaczenie.
Najbardziej pożądana jest oczywiście babka czekoladowa wilgotna i puszysta - taka, która będzie świeża jeszcze przez dłuższy czas po upieczeniu. Sekretem takiego wypieku są oczywiście odpowiednie proporcje składników oraz to, aby pamiętać o kilku szczegółach. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, a poszczególne składniki dodawane stopniowo i uważnie, niezbyt długo mieszane, do połączenia. Przepis na babkę czekoladową dokładnie określa także najlepszą temperaturę pieczenia - i tego należy się trzymać.
Forma do babki z kominem 22 cm
Prosta babka czekoladowa z kakao zdecydowanie cieszy się największą popularnością, a zaletą tego przepisu jest również to, że można go modyfikowć dzięki różnym elementom i dodatkom. Wiele osób zastanawia się, jak zrobić polewę czekoladową, która każdemu wypiekowi doda jeszcze więcej charakteru. Wariacji na temat tego deseru jest mnóstwo, ciekawą opcją jest chociażby czekoladowo-bananowa babka czy opcja czekoladowo-orzechowa.
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 601
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 8996
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 70
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 601
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 8996
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 70
Składniki
Natłuść i oprósz mąką formę do babki z kominem o wewnętrznej średnicy około 22 cm (trochę ponad 2 l pojemności).
Mikserem na wysokich obrotach utrzyj jajka (całe, koniecznie w temperaturze pokojowej) z cukrem na jasną, puszystą masę. Miksuj ją tak długo, aż potroi swoją objętość.
Przesiej przez sitko obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Stopniowo dodaj produkty sypkie do masy jajecznej, mieszając ją delikatnie szpatułą – tylko do połączenia składników.
Przelej ciasto do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 165°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). Odstaw do wystudzenia.
Śmietanę kremówkę i pokruszoną czekoladę podgrzej w kąpieli wodnej. Wymieszaj na jednolitą masę. Przestudź. Udekoruj babkę.
Forma do babki z kominem 22 cm