Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka jest obowiązkową pozycją w wielkanocnym menu, ale nie zawsze cieszy się taką atencją, jak inne przysmaki. Na drugi dzień po upieczeniu (nikt przecież nie robi tego na chwilę przed śniadaniem!) często staje się zbyt sucha. Jak temu zaradzić? To oczywiście kwestia odpowiedniej proporcji składników. Jeśli nie masz jeszcze swojego sprawdzonego przepisu, powinna zachwycić cię babka czekoladowa – wilgotna znacznie dłużej niż od Wielkiej Soboty do niedzielnego poranka.
Forma do babki z kominem 22 cm
Zupa buraczkowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest to lekko kwaśna, wy...
Odsłon: 94
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 72
Zupa buraczkowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest to lekko kwaśna, wy...
Odsłon: 94
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 72
Składniki
Natłuść i oprósz mąką formę do babki z kominem o wewnętrznej średnicy około 22 cm (trochę ponad 2 l pojemności).
Mikserem na wysokich obrotach utrzyj jajka (całe, koniecznie w temperaturze pokojowej) z cukrem na jasną, puszystą masę. Miksuj ją tak długo, aż potroi swoją objętość.
Przesiej przez sitko obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Stopniowo dodaj produkty sypkie do masy jajecznej, mieszając ją delikatnie szpatułą – tylko do połączenia składników.
Przelej ciasto do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 165°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). Odstaw do wystudzenia.
Śmietanę kremówkę i pokruszoną czekoladę podgrzej w kąpieli wodnej. Wymieszaj na jednolitą masę. Przestudź. Udekoruj babkę.
Forma do babki z kominem 22 cm