Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy słodką, wielkanocną babkę można przyrządzić z… wytrawnym majonezem? Choć to zestawienie może wydawać się kontrowersyjne, uwierz, że to genialny sposób na szybkie i niezawodne przygotowanie tego ciasta. Babka z majonezem jest lekka, puszysta, a przede wszystkim na długo pozostaje wilgotna. Nikt się nie zorientuje, że zamiast masła czy oleju trafił do niej tak zaskakujący składnik, jak majonez!
Foremka do babki o średnicy ok. 25 cm
Polecam.
Odsłon: 259
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 101
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5904
Polecam.
Odsłon: 259
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 101
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5904
Składniki
Ogrzej jajka i majonez do temperatury pokojowej. Przygotuj formę na babkę (z kominem) o średnicy około 23 cm – wysmaruj ją wewnątrz masłem i przyprósz bułką tartą lub mąką.
Wymieszaj dokładnie oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Przesiej je przez sitko do miski. Oddziel żółtka jajek od białek. Białka ubij na sztywno. Do ubitych białek – cały czas je miksując – stopniowo dodawaj cukier i żółtka jaj.
Połącz masę jajeczną z majonezem, a następnie dodaj do niej składniki sypkie i delikatnie wymieszaj łyżką do ich połączenia w jednolitą masę.
Przelej ciasto do formy i wstaw na środkową półkę do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostaw babkę w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na około 10-15 minut.
Po przestudzeniu babkę polej lukrem pomarańczowym i ozdób kosteczkami kandyzowanej skórki pomarańczowej.