Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy słodką, wielkanocną babkę można przyrządzić z wytrawnym majonezem? Choć to zestawienie może wydawać się kontrowersyjne, uwierz, że to genialny sposób na szybkie i niezawodne przygotowanie tego ciasta.
Babka z majonezem jest lekka i puszysta, a przede wszystkim na długo pozostaje wilgotna. Nikt się nie zorientuje, że zamiast masła czy oleju trafił do niej tak zaskakujący składnik, jak majonez. To sekretny składnik z dawnych lat, który wykorzystywały gospodynie, aby poprawić konsystencję ciasta.
Wystarczy tylko 6 składników, żeby cieszyć się wyjątkowym smakiem wielkanocnego wypieku. Przygotowanie babki z majonezem nie jest trudne. Trzeba tylko pamiętać o właściwych proporcjach. Ile majonezu użyć? To świetny zamiennik oleju, dlatego powinno się go użyć w proporcji 1:1 zamiast tłuszczu. Pamiętaj, żeby w sklepie wybrać majonez z dobrym składem.
Babka majonezowa wymaga temperatury ok. 170-180 stopni Celsjusza. Aby nabrała właściwej tekstury, trzeba ją piec przez ok. 40 minut, w trybie góra-dół. Warto wykonać test tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu warto pozostawić ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 10 minut. Dzięki temu nabierze chrupkości z zewnątrz, a zachowa wilgotną konsystencję w środku.
Forma na babkę (z kominem) o średnicy około 23 cm
Idealna babka jest pulchna, miękka, lekka i pięknie wyrośnięta. Jednocześnie ma delikatny smak i piękny zapach. Choć z zewnątrz powinna być zwarta i lekko chrupiąca, to w środku pozostawać wilgotna. Dlaczego do babki warto dodać majonez? Właśnie po to, aby zachowała świeżość na dłużej. Babka z majonezem staje się mokra i nie będzie się kruszyć.
Nie musisz się martwić, bo ten nietypowy dodatek do ciasta nie zepsuje smaku deseru. Będzie praktycznie niewyczuwalny, a zrównoważą go aromaty innych składników. Majonez możesz dodać do klasycznej babki, ale też tej cytrynowej czy czekoladowej. Poprawi się ich konsystencja, a smak pozostanie ten sam.
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 317
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 720
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 738
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 33
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 317
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 720
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 738
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 33
Składniki
Ogrzej jajka i majonez do temperatury pokojowej. Przygotuj formę na babkę (z kominem) o średnicy około 23 cm - wysmaruj ją wewnątrz masłem i oprósz bułką tartą lub mąką.
Wymieszaj dokładnie oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Przesiej je przez sitko do miski. Oddziel żółtka jajek od białek. Białka ubij na sztywno. Do ubitych białek - cały czas je miksując - stopniowo dodawaj cukier i żółtka jaj.
Połącz masę jajeczną z majonezem, a następnie dodaj do niej składniki sypkie i delikatnie wymieszaj łyżką do ich połączenia w jednolitą masę.
Przelej ciasto do formy i wstaw na środkową półkę do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostaw babkę w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na około 10-15 minut.
Po przestudzeniu babkę z majonezem oprósz obficie cukrem pudrem lub polej lukrem pomarańczowym i ozdób kosteczkami kandyzowanej skórki pomarańczowej.