Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babki na święta się wypieka, każdy na nie czeka. Są duże, małe i malutkie, z bakaliami, cytrynowe i bardzo słodziutkie. Każdy ma swoje przepisy sprawdzone, swoje ulubione. Ja jednak lubię eksperymentować i za każdym razem inną babkę przygotować. Bakalie, które do ciasta tym razem dodałam, specjalnie w mące nie poobtaczałam. Dzięki temu na dnie wylądowały i bo tzw. „wianuszek ” utworzyć miały. Moje dzieci za nimi nie przepadają, wiec czystą babkę zjadają, a pozostała rodzina cała, w całości ze smakiem pozjadała.
forma na dużą babkę, mikser
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5596
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12164
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5155
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1516
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5596
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12164
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5155
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1516
Składniki
Suche składniki: mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia. Jaja miksujemy z cukrem pudrem na najwyższych obrotach ok. 5 min. Następnie dodajemy miód, olej i miksujemy. Wsypujemy stopniowo suche składniki i mieszamy lub miksujemy na małych obrotach. Na samym końcu dodajemy rodzynki i skórki z pomarańczy. Masę przekładamy do natłuszczonej i obsypanej formy.
Rada: jeśli bakalie obtoczymy w mące, to podczas pieczenia nie spadną na dno i nie powstanie tzw. „wianuszek”. Ja zrobiłam to celowo, chciałam, aby część ciasta była czysta, a końcówka z dużą ilością bakalii. Dzieci mogły zjeść, to co lubią, czyli babkę bez bakalii.
Piekarnik nastawiamy na 175°C i pieczemy ok. 30 min, przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem drewnianym, czy się upiekła. Foremki są różnych kształtów i dlatego ciężko określić idealnie czas pieczenia. Babkę, podczas pieczenia należy przykryć papierem. Posypujemy cukrem pudrem.