Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo orzechowa i smaczna babka. Sprawdzi się, nie tylko w Święta Wielkanocne. Suszona żurawina nadaje ciastu dodatkowej słodkości.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1257
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1696
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 77
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 481
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1257
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1696
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 77
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 481
Składniki
Masło, woda i jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Do rondelka wkładamy masło, wsypujemy cukier i wlewamy wodę z aromatem waniliowym. Całość gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Studzimy. Orzechy włoskie mielimy na drobny pył. Łączymy z przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Do misy miksera wlewamy przestudzone, rozpuszczone masło. Dosypujemy suche składniki oraz żółtka. Miksujemy do połączenia się składników. Pod koniec wsypujemy suszoną żurawinę. Na samym końcu dokładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy ją drewnianą łyżką. Gotową masę przelewamy do formy na babkę o średnicy 23 cm. Pieczemy w temperaturze 170*C przez 55-60 minut. Najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem czy babka jest dobra. Po wystudzeniu dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą oraz włoskimi orzechami i żurawiną.