Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tę babkę pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Babka jest pyszna i prosta w przygotowaniu, o wyrazistym cytrynowym smaku i pięknym żółtym kolorku. Puszysta i delikatnie wilgotna w środku. Można ją polać lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem. Polecam
foremka na babkę, mikser, szklanka, łyżka, rondel, ręcznik papierowy, tarka,
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8567
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3027
Polecam.
Odsłon: 1802
Polecam.
Odsłon: 516
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8567
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3027
Polecam.
Odsłon: 1802
Polecam.
Odsłon: 516
Składniki
Masło rozpuścić w rondelku i odłożyć do wystudzenia. Obie mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Cytrynę dokładnie umyć , następnie sparzyć wrzącą wodą ,osuszyć ręcznikiem papierowym. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Jajka ubić z cukrem na puszystą , białą masę. Ubijając dodawać porcjami przesiane z proszkiem do pieczenia mąki, przestudzone masło oraz sok i skórkę z cytryny. Miksować do połączenia składników. Foremkę na babkę z kominem wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Przygotowaną masę przełożyć do foremki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić , polać lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Babka po upieczeniu.