Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tę babkę pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Babka jest pyszna i prosta w przygotowaniu, o wyrazistym cytrynowym smaku i pięknym żółtym kolorku. Puszysta i delikatnie wilgotna w środku. Można ją polać lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem. Polecam
foremka na babkę, mikser, szklanka, łyżka, rondel, ręcznik papierowy, tarka,
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3987
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415606
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2632
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3987
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415606
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2632
Składniki
Masło rozpuścić w rondelku i odłożyć do wystudzenia. Obie mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Cytrynę dokładnie umyć , następnie sparzyć wrzącą wodą ,osuszyć ręcznikiem papierowym. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Jajka ubić z cukrem na puszystą , białą masę. Ubijając dodawać porcjami przesiane z proszkiem do pieczenia mąki, przestudzone masło oraz sok i skórkę z cytryny. Miksować do połączenia składników. Foremkę na babkę z kominem wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Przygotowaną masę przełożyć do foremki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić , polać lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Babka po upieczeniu.