Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taką piernikową babką można zaskoczyć gości, bo czemu nie upiec piernika w takiej formie. Babka wyszła mi idealnie pyszna, taka w sam raz, pięknie wyrosła i cudownie pachniała w całym domu. Jak ktoś lubi można udekorować ją polewą czekoladową, będzie bardziej wilgotna. Przepis jest prosty, więc uda się każdemu. Zachęcam do upieczenia i smacznego życzę :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5681
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1145
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12272
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5178
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1562
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5681
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1145
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12272
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5178
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1562
Składniki
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystość, stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy miód, przyprawę do piernika i cynamon i dokładnie ucieramy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy.
Foremkę na babkę smarujemy dokładnie masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą, ja użyłam foremki z kominem. Do tak przygotowanej foremki przekładamy ciasto.
Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Upieczoną pozostawiam jeszcze na kilka minut w piekarniku, następnie wyjmuję, lekko studzę i ciepłą, ale nie gorącą wyjmuję z formy.
Gdy przestygnie babkę kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Babkę można pokroić na około 12 sporych kawał