Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taką piernikową babką można zaskoczyć gości, bo czemu nie upiec piernika w takiej formie. Babka wyszła mi idealnie pyszna, taka w sam raz, pięknie wyrosła i cudownie pachniała w całym domu. Jak ktoś lubi można udekorować ją polewą czekoladową, będzie bardziej wilgotna. Przepis jest prosty, więc uda się każdemu. Zachęcam do upieczenia i smacznego życzę :)
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 591
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 267
Szybki i prosty w wykonywaniu sernik na zimno. Delikatny i orzeźwiający za s...
Odsłon: 250
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 591
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 267
Szybki i prosty w wykonywaniu sernik na zimno. Delikatny i orzeźwiający za s...
Odsłon: 250
Składniki
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystość, stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy miód, przyprawę do piernika i cynamon i dokładnie ucieramy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy.
Foremkę na babkę smarujemy dokładnie masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą, ja użyłam foremki z kominem. Do tak przygotowanej foremki przekładamy ciasto.
Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Upieczoną pozostawiam jeszcze na kilka minut w piekarniku, następnie wyjmuję, lekko studzę i ciepłą, ale nie gorącą wyjmuję z formy.
Gdy przestygnie babkę kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Babkę można pokroić na około 12 sporych kawał