Jedną z najpopularniejszych i najłatwiejszych ciast jest babka cytrynowa. Szybka i wilgotna, a zarazem puszysta i aromatyczna. Moja dzisiejsza propozycja jest wariacją właśnie na temat babki cytrynowej. Babka pomarańczowa jest to wypiek pachnący pomarańczą, puszysty i dziecinnie prosty w wykonaniu. Co ważne długo zachowuje swoją świeżość przez co możecie upiec ją kilka dni przed świętami. Babka pomarańczowa swoim smakiem nie odbiega od klasycznych ucieranych ciast. Zachęcam do dodania świeżo wyciskanego soku pomarańczowego, a nie z butelki. Ciasto nabierze wtedy niezwykłego aromatu. Polecam!
Babka pomarańczowa
Składniki
- mąka pszenna 300 g
- masło 150 g
- cukier 150 g
- sok pomarańczowy 100 ml
- cukier waniliowy 30 g
- proszek do pieczenia 8 g
- jajka 3 szt.
- aromat pomarańczowy
- cukier puder 100 g
- sok z cytryny 20 ml
- woda 20 ml
Składniki
- mąka pszenna 300 g
- masło 150 g
- cukier 150 g
- sok pomarańczowy 100 ml
- cukier waniliowy 30 g
- proszek do pieczenia 8 g
- jajka 3 szt.
- aromat pomarańczowy
- cukier puder 100 g
- sok z cytryny 20 ml
- woda 20 ml

Etapy przygotowania
Wyciskamy sok z 1/2 pomarańczy. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewam. Miękkie masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaje po jednym jajku nie przerywając miksowania. Do masy dodaje mąkę, proszek oraz aromat pomarańczowy. Miksuję. Do masy dodaje sok pomarańczowy. Na niskich obrotach łączę ze sobą składniki. Formę keksową smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Do formy wlewam ciasto. Babkę piekę około 40-45 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Studzę. Cukier puder łączę z wodą i sokiem cytrynowym, tworząc lukier. Lukrem polewam babkę.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 374

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 506
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 374

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 506



Składniki
- mąka pszenna 300 g
- masło 150 g
- cukier 150 g
- sok pomarańczowy 100 ml
- cukier waniliowy 30 g
- proszek do pieczenia 8 g
- jajka 3 szt.
- aromat pomarańczowy
- cukier puder 100 g
- sok z cytryny 20 ml
- woda 20 ml
Wyciskamy sok z 1/2 pomarańczy. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewam. Miękkie masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaje po jednym jajku nie przerywając miksowania. Do masy dodaje mąkę, proszek oraz aromat pomarańczowy. Miksuję. Do masy dodaje sok pomarańczowy. Na niskich obrotach łączę ze sobą składniki. Formę keksową smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Do formy wlewam ciasto. Babkę piekę około 40-45 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Studzę. Cukier puder łączę z wodą i sokiem cytrynowym, tworząc lukier. Lukrem polewam babkę.