Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedną z najpopularniejszych i najłatwiejszych ciast jest babka cytrynowa. Szybka i wilgotna, a zarazem puszysta i aromatyczna. Moja dzisiejsza propozycja jest wariacją właśnie na temat babki cytrynowej. Babka pomarańczowa jest to wypiek pachnący pomarańczą, puszysty i dziecinnie prosty w wykonaniu. Co ważne długo zachowuje swoją świeżość przez co możecie upiec ją kilka dni przed świętami. Babka pomarańczowa swoim smakiem nie odbiega od klasycznych ucieranych ciast. Zachęcam do dodania świeżo wyciskanego soku pomarańczowego, a nie z butelki. Ciasto nabierze wtedy niezwykłego aromatu. Polecam!
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 93
Kotlety z kurek nie są z pewnością typowym wykorzystaniem tych aromatycznych...
Odsłon: 851
Mega puszyste i delikatne rogaliki drożdżowe nadziewane masą kajmakową. Ideal...
Odsłon: 119
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 93
Kotlety z kurek nie są z pewnością typowym wykorzystaniem tych aromatycznych...
Odsłon: 851
Mega puszyste i delikatne rogaliki drożdżowe nadziewane masą kajmakową. Ideal...
Odsłon: 119
Składniki
Wyciskamy sok z 1/2 pomarańczy. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewam. Miękkie masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaje po jednym jajku nie przerywając miksowania. Do masy dodaje mąkę, proszek oraz aromat pomarańczowy. Miksuję. Do masy dodaje sok pomarańczowy. Na niskich obrotach łączę ze sobą składniki. Formę keksową smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Do formy wlewam ciasto. Babkę piekę około 40-45 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Studzę. Cukier puder łączę z wodą i sokiem cytrynowym, tworząc lukier. Lukrem polewam babkę.