Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedną z najpopularniejszych i najłatwiejszych ciast jest babka cytrynowa. Szybka i wilgotna, a zarazem puszysta i aromatyczna. Moja dzisiejsza propozycja jest wariacją właśnie na temat babki cytrynowej. Babka pomarańczowa jest to wypiek pachnący pomarańczą, puszysty i dziecinnie prosty w wykonaniu. Co ważne długo zachowuje swoją świeżość przez co możecie upiec ją kilka dni przed świętami. Babka pomarańczowa swoim smakiem nie odbiega od klasycznych ucieranych ciast. Zachęcam do dodania świeżo wyciskanego soku pomarańczowego, a nie z butelki. Ciasto nabierze wtedy niezwykłego aromatu. Polecam!
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8677
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7280
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4984
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327958
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8677
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7280
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4984
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327958
Składniki
Wyciskamy sok z 1/2 pomarańczy. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewam. Miękkie masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaje po jednym jajku nie przerywając miksowania. Do masy dodaje mąkę, proszek oraz aromat pomarańczowy. Miksuję. Do masy dodaje sok pomarańczowy. Na niskich obrotach łączę ze sobą składniki. Formę keksową smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Do formy wlewam ciasto. Babkę piekę około 40-45 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Studzę. Cukier puder łączę z wodą i sokiem cytrynowym, tworząc lukier. Lukrem polewam babkę.