Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedną z najpopularniejszych i najłatwiejszych ciast jest babka cytrynowa. Szybka i wilgotna, a zarazem puszysta i aromatyczna. Moja dzisiejsza propozycja jest wariacją właśnie na temat babki cytrynowej. Babka pomarańczowa jest to wypiek pachnący pomarańczą, puszysty i dziecinnie prosty w wykonaniu. Co ważne długo zachowuje swoją świeżość przez co możecie upiec ją kilka dni przed świętami. Babka pomarańczowa swoim smakiem nie odbiega od klasycznych ucieranych ciast. Zachęcam do dodania świeżo wyciskanego soku pomarańczowego, a nie z butelki. Ciasto nabierze wtedy niezwykłego aromatu. Polecam!
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29222
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1651
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 137
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18558
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 667
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29222
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1651
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 137
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18558
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 667
Składniki
Wyciskamy sok z 1/2 pomarańczy. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewam. Miękkie masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaje po jednym jajku nie przerywając miksowania. Do masy dodaje mąkę, proszek oraz aromat pomarańczowy. Miksuję. Do masy dodaje sok pomarańczowy. Na niskich obrotach łączę ze sobą składniki. Formę keksową smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Do formy wlewam ciasto. Babkę piekę około 40-45 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Studzę. Cukier puder łączę z wodą i sokiem cytrynowym, tworząc lukier. Lukrem polewam babkę.