Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka to klasyczny wypiek wielkanocny. Wychodzi delikatna i puszysta, a dzięki dodatkom nigdy się nie nudzi. Może być marmurkowa z kakao albo tradycyjna - piaskowa. Wśród wielu rodzajów tego deseru warto też przetestować przepis na pyszną babkę pomarańczową.
Babka pomarańczowa na tle innych babek wielkanocnych wyróżnia się dużą wilgotnością. Wszystko za sprawą soku pomarańczowego, który trafia nie tylko do polewy, ale też do samego ciasta. Deser zachwyca lekkością i puszystością. Podczas jego pieczenia po domu roznosi się wspaniały, cytrusowy aromat. Choć bardziej popularna jest babka cytrynowa, to przy najbliższej okazji - np. na święta - wypróbuj także tej receptury.
Jak zrobić babkę pomarańczową? Przepis nikomu nie powinien sprawić większych trudności. Jak w przypadku tradycyjnych ciast tego rodzaju, wystarczy połączyć ze sobą składniki w odpowiedniej kolejności. Babka powinna wyjść wilgotna, orzeźwiająca i pięknie napowietrzona.
Forma do babki z kominem
Pyszna babka pomarańczowa jest lekka, mięciutka i bardzo pulchna. Wszystko za sprawą użytych składników. Proszek do pieczenia i soda oczyszczona to naturalne spulchniacze. Połączone z kwasami z soku cytrusowego reagują, sprawiając, że ciasto rośnie i staje się puszyste. Także dobrze utarte masło z cukrem pudrem oraz jajka dodają deserowi aksamitności i lekkiej tekstury. Co ciekawe, babka pomarańczowa jest nie tylko puszysta jak piórko, ale też zachowuje świeżość na dłużej. Sok i skórka pomarańczowa sprawiają, że wypiek nabiera więcej wilgoci. Dzięki nim ma również wyraźny cytrusowy aromat.
Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowan...
Odsłon: 44
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 305
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2639
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1669
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14487
Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowan...
Odsłon: 44
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 305
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2639
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1669
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14487
Składniki
W misce wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Odstaw. W osobnej misce utrzyj miękkie masło na puch. Dodaj cukier i ekstrakt waniliowy. Miksuj przez 2-3 minuty do uzyskania puszystej konsystencji. Dodawaj po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym. Dodaj skórkę pomarańczową i wmieszaj ją.
W szklance wymieszaj mleko z sokiem pomarańczowym. Do masy jajecznej dodawaj naprzemiennie przygotowaną wcześniej mąkę i mieszankę soku z mlekiem. Całość mieszaj do połączenia składników.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni Celsjusza. Formę do babki z kominem o średnicy 22 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przenieś do niej ciasto i wstaw do piekarnika. Piecz przez 75-80 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij.
Przygotuj syrop pomarańczowy: w garnuszku podgrzej sok pomarańczowy z dodatkiem cukru pudru. Mieszaj do rozpuszczenia. W ciepłym jeszcze cieście długim szpikulcem zrób kilka otworów. Polej babkę pomarańczową syropem, szczególnie w miejscach z otworami. Odstaw do ostudzenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.