Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka marmurkowa to pozycja obowiązkowa na Wielkanocnym stole. Musi także znaleźć się w świątecznym koszyczku! Ciasto jest miękkie, puszyste i rozpływa się w ustach. Nie trzeba przygotowywać żadnych dekoracji. Bajeczne i finezyjne kształty same w sobie stanowią ozdobę i zaskoczą niejednego łasucha. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu. Będzie stanowić idealne rozwiązanie w przypadku odwiedzin niespodziewanych gości.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 47
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 151
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1214
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 488
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 47
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 151
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1214
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 488
Składniki
W dużej misce umieść mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj masło i jajka. Miksuj na niskich obrotach przez ok. 1 minutę, do całkowitego połączenia składników.
Następnie dodaj mleko i ekstrakt waniliowy. Ponownie miksuj przez minutę.
Ciasto podziel na dwie części: do jednej dodaj dodatkowe 3 łyżki mąki, do drugiej – 3 łyżki kakao. Obie części dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Formę do babki o średnicy 20 cm posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wlewaj naprzemiennie po 3 łyżki ciemnej masy i 3 łyżki jasnej masy do momentu wyczerpania ciasta.
Wstaw foremkę o piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 60 minut lub do suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika, wyjmij ciasto z blachy i ostudź na ruszcie.
Babka marmurkowa najlepiej smakuje ze świeżymi owocami.