Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka i pachnąca pomarańczą babka w polewie czekoladowej to świetna propozycja na świąteczne ciasto.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10358
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5961
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5305
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12790
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4554
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10358
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5961
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5305
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12790
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4554
Składniki
Zółtka oddziel od białek. Zółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj olej oraz śmietanę wymieszaj, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
Odłóż kilka łyżek ciasta i dodaj kakao, wymieszaj, do pozostałej części ciasta dodaj otartą skórkę i wyciśnięty sok z pomarańczy. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto kakaowe a na wierzch ciasto pomarańczowe. Piec około 35 minut w temperaturze 180st lub do suchego patyczka.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietaną i polej wystudzoną babkę.