Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka i pachnąca pomarańczą babka w polewie czekoladowej to świetna propozycja na świąteczne ciasto.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 323
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 52
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1152
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 323
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 52
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1152
Składniki
Zółtka oddziel od białek. Zółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj olej oraz śmietanę wymieszaj, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
Odłóż kilka łyżek ciasta i dodaj kakao, wymieszaj, do pozostałej części ciasta dodaj otartą skórkę i wyciśnięty sok z pomarańczy. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto kakaowe a na wierzch ciasto pomarańczowe. Piec około 35 minut w temperaturze 180st lub do suchego patyczka.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietaną i polej wystudzoną babkę.