Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, aromatyczna babka. Spróbujcie, bo to świetne połączenie smaków.
Składniki
Pomarańczę sparzyć i dobrze wyczyścić. Zetrzeć skórkę na tarce. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku. Wsypać szklankę mąki z proszkiem do pieczenia, następnie wlać mleko i wsypać kolejną szklankę mąki i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do ciasta i zmiksować chwilę na wolnych obrotach. Następnie podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać skórkę pomarańczową, do drugiej kawę i kakao. Kakao dodałam tylko dla koloru. Formę na babkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Łyżką wyłożyć ciasto, na przemian jasne i ciemne. Ja wykładałam po kilka łyżek, najpierw jasne potem ciemne i tak na zmianę. Na koniec delikatnie od góry przemieszałam łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni, 65-70 minut. Do suchego patyczka.
Do miseczki wlać 3 łyżki soku z pomarańczy, łyżkę oleju i dodać połamaną czekoladę. Miskę postawić na garnuszku z gotującą wodą i cały czas mieszać, aż powstanie polewa. Dno miseczki nie powinno dotykać wody. Gotową polewą udekorować wystudzoną babkę.