Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekka, delikatna jak puch, doskonała na święta i na co dzień do popołudniowej herbaty czy kawy. Swoją lekkość i puszystość zawdzięcza mące ziemniaczanej, która dominuje w przepisie nad mąką pszenną. To nasza ulubiona babka. Zawsze pieczemy ją na Wielkanoc.
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 5354
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 5354
Składniki
Formę do babek z kominem o średnicy 24 cm lub keksówkę 30x12 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej! Masło roztapiamy w rondelku, na wolnym ogniu. Obie mąki i proszek do pieczenia łączymy i koniecznie przesiewamy do miski. Odstawiamy na bok.
Do miski miksera dajemy szczyptę soli, cukier wanilinowy, jajka i i ubijamy wszystko na puszystą masę, wsypując w 2-3 partiach cukier. Masę ubijamy 10 minut, aż się napuszy i zbieleje. Następnie wlewamy sok z cytryny i przestudzone, płynne masło. Dodajemy skórkę z cytryny, łączymy z masą. Na koniec zmniejszamy obroty miksera na średnie i wsypujemy stopniowo suche składniki. Gotowe ciasto wylewamy do uprzednio przygotowanej formy.
Pieczemy babkę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) do suchego patyczka, czyli 40 -45 minut. Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i wyjmujemy z formy. Całkowicie przestudzoną lukrujemy. Składniki lukru dokładnie rozcieramy łyżką w miseczce do konsystencji gęstego, lejącego się miodu. Możemy babkę przyozdobić świątecznie według uznania.
Babka poznańska cytrynowa gotowa!