Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna babka śmietankowa z bakaliami na Wielkanoc. Przepis pochodzi od znajomej kucharki z Podkarpacia. Spośród innych babek charakteryzuje się przyjemnym, śmietankowym smakiem. Ciasto po upieczeniu jest niesamowicie puszyste i wilgotne. Zachowuje świeżość nawet do tygodnia. Z przepisu na babkę śmietankową warto skorzystać nie tylko na święta. Ciasto można upiec w zwykłej keksówce, a bakalie zastąpić ulubionymi owocami. Przepis jest na tyle uniwersalny, że sprawdzi się o każdej porze roku. Sam proces przygotowania babki śmietankowej zajmuje dosłownie chwilę. Warto jednak przed rozpoczęciem krzątaniny w kuchni wyciągnąć wszystkie potrzebne składniki z lodówki, tak aby osiągnęły one przed pieczeniem temperaturę pokojową.
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4722
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4722
Składniki
Do miski wbij jajka, wsyp cukier. Składniki ubij na puszystą masę. Następnie dodaj miękkie masło i śmietanę. Składniki zmiksuj. Na koniec dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i bakalie. Ciasto wymieszaj do połączenia składników.
Formę na babkę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasto przelej do formy.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzałka góra-dół). Babkę śmietankową piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Upieczoną babkę śmietankową wystudź, wyjmij z formy. Przed podaniem prósz cukrem pudrem lub udekoruj lukrem, bądź polewą czekoladową.