Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka szklankowa Kuronia to tradycyjny przepis na wielkanocny wypiek, który odmierzysz z pomocą tradycyjnych szklanek. Jest puszysta, co jest zasługą ubitych na sztywno białek oraz pełna maku. Sprawdź przepis, który uwielbia rodzina Jakuba Kuronia!
Forma na babkę o średnicy około 21-22 cm.
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 268
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 160
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 268
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 160
Składniki
Rozpuść masło i odstaw do wystudzenia.
Białka jajek umieść w wysokim naczyniu wraz z odrobiną soli. Ubijaj na wysokich obrotach. Kiedy piana zacznie robić się gęsta i sztywna, stopniowo dodawaj cukier. Ubijaj dalej. Masa powinna zrobić się po chwili błyszcząca.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i makiem. Do ubitych białek z cukrem dodawaj po łyżce mieszanki z sypkich produktów. Dodaj też rozpuszczone masło i ekstrakt waniliowy. Miksuj dalej na niewielkich obrotach, aby składniki się połączyły.
Przygotuj formę na babkę o średnicy około 21-22 cm. Posmaruj brzegi masłem i posyp mąką. Przelej masę.
Piecz babkę szklankową Kuronia przez 45-50 minut w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni Celsjusza z grzaniem góra dół.
Udekoruj po ostudzeniu według uznania.