Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka szklankowa Kuronia to tradycyjny przepis na wielkanocny wypiek, który odmierzysz z pomocą tradycyjnych szklanek. Jest puszysta, co jest zasługą ubitych na sztywno białek oraz pełna maku. Sprawdź przepis, który uwielbia rodzina Jakuba Kuronia!
Forma na babkę o średnicy około 21-22 cm.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 150
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3848
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 276
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 464
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 150
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3848
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 276
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 464
Składniki
Rozpuść masło i odstaw do wystudzenia.
Białka jajek umieść w wysokim naczyniu wraz z odrobiną soli. Ubijaj na wysokich obrotach. Kiedy piana zacznie robić się gęsta i sztywna, stopniowo dodawaj cukier. Ubijaj dalej. Masa powinna zrobić się po chwili błyszcząca.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i makiem. Do ubitych białek z cukrem dodawaj po łyżce mieszanki z sypkich produktów. Dodaj też rozpuszczone masło i ekstrakt waniliowy. Miksuj dalej na niewielkich obrotach, aby składniki się połączyły.
Przygotuj formę na babkę o średnicy około 21-22 cm. Posmaruj brzegi masłem i posyp mąką. Przelej masę.
Piecz babkę szklankową Kuronia przez 45-50 minut w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni Celsjusza z grzaniem góra dół.
Udekoruj po ostudzeniu według uznania.