Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na proste i pyszne ciasto - babkę ucieraną - podobną do piaskowej z tą różnicą, że ta ucierana jest bardziej miękka i wilgotna, serdecznie polecam :-)
mikser, foremka z kominem o średnicy 25 cm
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Składniki
1. 250 g miękkiego masła ucieramy na puszystą masę. 2. W osobnej misce mieszamy suche składniki: półtorej szklanki mąki, 1 szklankę cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 opakowanie cukru waniliowego. 3. Do utartego masła stopniowo wbijamy 6 całych jajek dalej miksując. 4. W międzyczasie wsypujemy stopniowo, po łyżce lub dwóch mąki zmieszane z cukrem, dalej miksujemy. 5. Na końcu dodajemy kilka kropel aromatu arakowego. 6. Foremkę z kominem o średnicy 25 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto do foremki, piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. 7. Pieczemy przez ok. 50-55 minut z grzaniem góra-dół na drugiej półce od dołu. 8. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia, a następnie posypujemy cukrem pudrem. Jest mięciutkie, wilgotne i aromatyczne. Serdecznie polecam :-)