Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na proste i pyszne ciasto - babkę ucieraną - podobną do piaskowej z tą różnicą, że ta ucierana jest bardziej miękka i wilgotna, serdecznie polecam :-)
mikser, foremka z kominem o średnicy 25 cm
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 51
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5664
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 98
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 570
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 51
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5664
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 98
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 570
Składniki
1. 250 g miękkiego masła ucieramy na puszystą masę. 2. W osobnej misce mieszamy suche składniki: półtorej szklanki mąki, 1 szklankę cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 opakowanie cukru waniliowego. 3. Do utartego masła stopniowo wbijamy 6 całych jajek dalej miksując. 4. W międzyczasie wsypujemy stopniowo, po łyżce lub dwóch mąki zmieszane z cukrem, dalej miksujemy. 5. Na końcu dodajemy kilka kropel aromatu arakowego. 6. Foremkę z kominem o średnicy 25 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto do foremki, piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. 7. Pieczemy przez ok. 50-55 minut z grzaniem góra-dół na drugiej półce od dołu. 8. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia, a następnie posypujemy cukrem pudrem. Jest mięciutkie, wilgotne i aromatyczne. Serdecznie polecam :-)