Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezawodny przepis na babkę wielkanocną, zawsze wychodzi. Lekko cytrynowa i długo trzyma świeżość.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Składniki
Jajka należy wyciągnąć około 2 godzin wcześniej, żeby się ogrzały. Masło roztapiamy i odstawiamy. Ścieramy skórkę cytryny i wyciskamy sok. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukry i miksujemy do uzyskania puszystej masy. W drugiej misce mieszamy obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie wsypujemy do miski z jajkami, wlewamy masło, sok i startą skórkę z cytryny. Miksujemy do uzyskania konsystencji budyniu. Teraz należy posmarować formę i obsypać bułką tartą. Wlewamy do formy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni na około 45 minut. Stan wypieczenia sprawdzamy patyczkiem.