Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka mocno czekoladowa, wilgotna, polana lukrem. Pyszna i efektowna!
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 44
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 370
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 90
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 44
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 370
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 90
Składniki
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej! Forma z kominem 24 cm średnicy wysmarowana masłem i posypana bułką tartą.
Do misy miksera wbijamy jajka, dajemy szczyptę soli i cukier wanilinowy. Zaczynamy ubijać jajka na wysokich obrotach, stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy masę 4-5 minut, aż zbieleje i trochę powiększy objętość. Następnie zmniejszamy obroty na średnie, wlewamy mleko i olej. Miksujemy tylko do połączenia składników i wsypujemy w trzech, czterech partiach suche składniki uprzednio wsypane do jednej miski i przemieszane. Znowu miksujemy krótko, do połączenia składników. Na koniec wlewamy cienkim strumieniem gorącą wodę. Ciasto jest dosyć rzadkie. Przelewamy je do uprzednio przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 45 minut (do suchego patyczka).
Upieczoną babkę wyjmujemy od razu po upieczeniu z piekarnika, odstawiamy do lekkiego przestudzenia i wyjmujemy ostrożnie z formy.
Całkiem wystudzoną polewamy lukrem. Składniki lukru dajemy do miski i rozcieramy łyżką do konsystencji płynnego miodu. Jeśli wychodzi za rzadki dodajemy trochę więcej cukru pudru. Babka wielkanocna ekstra czekoladowa gotowa!