Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka z czekoladą z ucieranego ciasta to świąteczna alternatywa dla tradycyjnej baby drożdżowej. Jest smakowita, wilgotna i długo zachowuje świeżość!
Forma do babki z kominem o średnicy 22 cm
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6258
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9147
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8802
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6258
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9147
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8802
Składniki
Roztop gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Odstaw do wystudzenia. Czekolada nie może być gorąca, ale musi pozostać płynna.
Utrzyj miękkie masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaj do masy po jednym jajku, a następnie maślankę. Nie przejmuj się, jeśli masa lekko się zważy.
Do masy przesiej przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników.
Podziel ciasto na dwie mniej więcej równe części. Jedną połącz z czekoladą, do drugiej dodaj ziarenka wyskrobane ze strąka wanilii.
Natłuść i oprósz mąką formę do babki z kominem o średnicy 22 cm. Przelej do formy ciasto czekoladowe, a następnie – waniliowe. Lekko przemieszaj warstwy ciasta końcówką noża albo patyczkiem.
Wstaw babkę do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Kiedy babka całkowicie wystygnie, wyjmij ją z formy. Przygotuj polewę, roztapiając wszystkie składniki w rondelku. Oblej babkę równomiernie przestudzonym sosem i poczekaj, aż stężeje.