Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka cytrynowa to obowiązkowy punkt cukierniczego menu na Wielkanoc. Klasyczne przepisy obejmują dodatek soku z cytryny lub skórki cytrynowej. Tym razem chcemy was zaskoczyć i prezentujemy babkę z gotowanych cytryn! To właśnie cytrusy użyte w całości są sekretem dodającym intensywności i orzeźwienia. To nie koniec niespodzianek! Włączenie do ciasta białego sera wprowadzi niesamowitą kremowość i delikatność. A kiedy wypiek zostanie oblany białą czekoladą lub domowym lukrem, efekt końcowy przerasta wszelkie oczekiwania. Tej babki nie warto dodatkowo reklamować, trzeba ją po prostu upiec i delektować się każdym kęsem.
Forma na babkę z kominem – 20-22 cm
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 160
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 160
Składniki
Pozostałe składniki babki wyjmij z lodówki na 2 godziny przed przystąpieniem do pracy. Biały ser utrzyj z cukrem, po czym dodaj jajka i mąkę ziemniaczaną, a by uzyskać gładką masę. Następnie dolej olej i znów dokładnie wymieszaj, po czym odstaw.
Przejdź do przygotowania ciasta. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz solą. Jajka wbij do misy miksera i utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas mieszając, wlewaj cienkim strumieniem olej. Na koniec dodaj puree z cytryn i kolejny raz wymieszaj. Zmniejsz obroty miksera lub użyj szpatułki i stopniowo dodawaj sypkie składniki, mieszając dokładnie ciasto. Wymieszaj tylko do połączenia składników, nie dłużej, aby nie dopuścić do powstania zakalca.
Przygotuj formę do babki (20-22 cm), dokładnie wysmaruj masłem i wysyp mąką. Przełóż całość do blaszki, wykładając naprzemiennie ciasto i masę serową. Patyczkiem do szaszłyków nieregularnie przemieszaj ciasto, aby masy lekko się ze sobą połączyły tworząc fantazyjne wzory.
Wstaw foremkę do pieca nagrzanego do 180°C i piecz 45-50 minut do momentu „suchego patyczka”. Upieczoną babkę z gotowanych cytryn wyjmij z piekarnika, wystudź, ostrożnie wyjmij z formy i polej rozpuszczoną, białą czekoladą lub domowym lukrem.
Pracę zacznij od przygotowania cytrynowego puree. Najlepiej użyj cytryn ekologicznych i dokładnie wyszoruj je szczoteczką w ciepłej wodzie z sodą, po czym dokładnie opłucz. Następnie umieść cytryny w garnku, zalej wodą i gotuj do miękkości ok. 30 minut na wolnym ogniu. Uważaj, aby cytryny nie pękły, ponieważ wycieknie z nich sok. Ugotowane cytryny pozostaw do wystudzenia, po czym pokrój na mniejsze kawałki, usuń pestki i zblenduj w całości na gładkie puree.