Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Babka z serem
  • Ciasta
  • Przepis na

Babka z serem

28.03.2025 Odsłon: 10767
5.0 (19 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj przychodzę do Was z bardzo prostym, świątecznym przepisem, który nie wymaga użycia miksera. Tym razem na nasze stoły trafi wilgotna babka kakaowa, którą wzbogacimy warstwą przyjemnie waniliowego sera i pokryjemy prostą polewą czekoladową. Warstwa serowa jest przyjemnie słodka i lekko waniliowa. Stanowi idealne uzupełnienie ciemnej części ciasta, która rozpieszcza nas nie tylko cudownym, głębokim smakiem kakao, ale również wilgotną konsystencją. Proste w przygotowaniu ciasto, które bez problemu ozdobi niejeden świąteczny stół.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

forma do babek o średnicy 22 cm

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

agafia
agafia
Śniadania

smażony bób z jajkiem

Śniadania smażony bób z jajkiem

Kiedy ciepło na dworze i nie chce się zbyt długo stać przy garach, takie prze...

  • Warzywa
  • Bób
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Jajka

Odsłon: 85

do 15 min 15 min
3
konhambos
konhambos
Dodatki

Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Dodatki Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Żółtka jajek są kluczowym składnikiem majonezu, ponieważ zawierają lecytynę,...

  • Warzywa
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 192

do 15 min 15 min
15
wałek
wałek
Sałatki

Młoda kapusta na ciepło

Sałatki Młoda kapusta na ciepło

Młoda kapusta na ciepło, zaprawiona zaklepką z masła i mąki, przyprawiona sło...

  • Polska
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 425

do 30 min 30 min
7
konhambos
konhambos
Dania główne

Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

  • Warzywa
  • Ryby

Odsłon: 76

do 15 min 15 min
12
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Mannowiec/Kaszak/Grysikowiec czyli ciasto z kaszą manną bez pieczenia

Ciasta Mannowiec/Kaszak/Grysikowiec czyli ciasto z kaszą manną bez pieczenia

zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Do pracy
  • Kasze i ryż
  • Nabiał
  • Mleko
  • Orzechy
  • Ciasta

Odsłon: 647

do 30 min 30 min
3
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

ziemniaczane ragout z groszkiem

Dania główne ziemniaczane ragout z groszkiem

Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...

  • Do pracy
  • Francuska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mleko
  • Przyprawy

Odsłon: 2844

> 60 min >60 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

agafia
agafia
Śniadania

smażony bób z jajkiem

Śniadania smażony bób z jajkiem

Kiedy ciepło na dworze i nie chce się zbyt długo stać przy garach, takie prze...

  • Warzywa
  • Bób
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Jajka

Odsłon: 85

do 15 min 15 min
3
konhambos
konhambos
Dodatki

Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Dodatki Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Żółtka jajek są kluczowym składnikiem majonezu, ponieważ zawierają lecytynę,...

  • Warzywa
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 192

do 15 min 15 min
15
wałek
wałek
Sałatki

Młoda kapusta na ciepło

Sałatki Młoda kapusta na ciepło

Młoda kapusta na ciepło, zaprawiona zaklepką z masła i mąki, przyprawiona sło...

  • Polska
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 425

do 30 min 30 min
7
konhambos
konhambos
Dania główne

Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

  • Warzywa
  • Ryby

Odsłon: 76

do 15 min 15 min
12
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Mannowiec/Kaszak/Grysikowiec czyli ciasto z kaszą manną bez pieczenia

Ciasta Mannowiec/Kaszak/Grysikowiec czyli ciasto z kaszą manną bez pieczenia

zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Do pracy
  • Kasze i ryż
  • Nabiał
  • Mleko
  • Orzechy
  • Ciasta

Odsłon: 647

do 30 min 30 min
3
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

ziemniaczane ragout z groszkiem

Dania główne ziemniaczane ragout z groszkiem

Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...

  • Do pracy
  • Francuska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mleko
  • Przyprawy

Odsłon: 2844

> 60 min >60 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Babka z serem
Autor:
MazPrzyGarach
do 30 min
> 6 osób

Składniki

Masa serowa
  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
Masa kakaowa
  • 280 g (ok. 2 niepełne szklanki) mąki pszennej
  • 40 g ciemnego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g (ok. 1 szklanka) drobnego białego cukru
  • 3 duże jajka
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 125 g oleju rzepakowego
  • Opcjonalnie, 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Polewa i dekoracja
  • 100 g ciemnej czekolady (72%)
  • 100 g śmietanki kremówki
  • Orzechy włoskie, płatki migdałów lub kandyzowana skórka pomarańczy
Sposób przygotowania:
1

Przygotowanie babki rozpocznij od masy serowej. Do dużej miski przełóż 250 g twarogu sernikowego, jedno duże jajko, 50 g drobnego białego cukru, solidną łyżeczkę pasty waniliowej i jedno opakowanie budyniu waniliowego bez cukru. Zawartość naczynia wymieszaj przy pomocy rózgi, tylko do uzyskania jednolitej masy. Jeśli nie masz pod ręką twarogu sernikowego, użyj zwykłego, pełnotłustego białego sera. Wtedy po prostu zblenduj wszystkie składniki na gładką masę.

2

Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji masę serową na chwilę odstaw i zajmij się ciastem kakaowym. Przesiej 280 g mąki pszennej, 40 g ciemnego kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej przez drobne sitko, żeby pozbyć się wszelkich grudek, a następnie krótko wymieszaj przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące.

3

Po wymieszaniu składników suchych dodaj do nich 200 g drobnego białego cukru, 3 duże jajka, 125 g oleju rzepakowego i 250 g jogurtu greckiego. Możesz dodać też łyżeczkę pasty waniliowej albo łyżkę kawy rozpuszczalnej. Oba te dodatki podbiją smak kakao i dodadzą ciastu odrobiny głębi w smaku. Zawartość naczynia krótko wymieszaj przy pomocy rózgi, tylko do uzyskania jednolitego ciasta. Możesz to zrobić przy pomocy miksera, ale sposób z rózgą da Ci pewność, że nie przemieszasz ciasta.

4

Kiedy wszystko połączy się ze sobą tak jak należy, przejdź do składania ciasta. Przełóż mniej więcej połowę masy kakaowej do dobrze natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy z kominem o średnicy 22 cm. Ja nie wyrównuję jej w żaden sposób, zostawiam ciasto tak, jak jest. Da to ładny efekt wizualny po upieczeniu babki. Na ciasto kakaowe wyłóż całą masę serową. Powinna bez najmniejszego problemu przykryć ciemną masę i stworzyć odcięcie pomiędzy dwiema warstwami ciemnego ciasta. Na końcu wyłóż resztę ciasta kakaowego i wyrównaj wierzch przy pomocy sylikonowej szpatułki. Dzięki temu nie tylko wygładzisz powierzchnię, ale również wypełnisz wszelkie szczeliny i bąble powietrza, które mogły utworzyć się w trakcie wykładania ciasta.

5

Formę z tak przygotowanym ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół, na około 50 – 55 minut, aż patyczek do szaszłyków wbity w najgrubsze miejsce ciasta wyjdzie czysty. Na cieście kakaowym ciężko to ocenić, ale jeśli wiesz, że Twój piekarnik mocno grzeje od góry, możesz po pewnym czasie przykryć ciasto kawałkiem papieru do pieczenia. Ja swoją babkę wyjąłem z piekarnika po 55 minutach i odstawiłem ją w blaszce na około 15 minut do lekkiego przestudzenia. Po tym czasie wyjąłem ją z blaszki na kratkę i wystudziłem całkowicie. Około godzina, maksymalnie dwie powinny wystarczyć.

6

Kiedy babka jest już wystudzona, przygotuj prostą polewę czekoladową. Do niewielkiej miseczki przełóż 100 g ciemnej, 72 % czekolady i dodaj do niej 100 g śmietanki kremówki (36%). Naczynie wstaw do mikrofali na w sumie około 60 sekund. Mniej więcej co 20 sekund wyjmij miseczkę, wymieszaj jej zawartość i ponownie odstaw do mikrofali. Kroki te powtarzaj do uzyskania gęstej, gładkiej polewy.

7

Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji udekoruj wierzch wystudzonej babki. Ostrożnie wylej polewę na górę ciasta i pozwól jej spłynąć niemal do samego spodu. Podane ilości pozwolą pokryć całe ciasto. Na końcu posyp wierzch ciasta grubo siekanymi orzechami włoskimi i odstaw na około pół godzinki w chłodne miejsce, do zastygnięcia polewy.

8

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki