Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka z wiśniami to łatwy i świeży deser, który pozwoli przypomnieć sobie o letnich i ciepłych dniach. Dzięki serkowi ricotta i mące migdałowej całość jest przyjemnie miękka i puszysta. W smaku jest nieco orzechowa, migdałowa, z przełamującą kwaskowatością wiśni. Ciasto stanie się jednym z twoich ulubionych!
średnica formy: 25 cm
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 74
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 77
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 74
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 77
Składniki
W misie ubij masło z cukrem na średnich obrotach miksera do uzyskania puszystej masy. Dodawaj po jednym jajku, dobrze ucierając po każdym z nich. Dodaj ekstrakty smakowe.
W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną, migdałową, proszek do pieczenia i sól.
W trzeciej misce wymieszaj ricottę z mlekiem.
Cały czas miksując na średnich obrotach do mieszanki masła i jajek dodawaj na przemian partiami serek oraz mąkę, kończąc na niej.
Wiśnie posyp mąką i wymieszaj. Dodaj owoce i ostrożnie wmieszaj je do ciasta.
Formę na babkę z kominem o średnicy 25 cm spryskaj sprayem do pieczenia lub wysmaruj masłem. Posyp odrobiną mąki. Ciasto przelej do blaszki i wyrównaj je szpatułką. Kilkukrotnie mocno uderz formą w stół, by uwolnić pęcherzyki powietrza.
Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Babkę z wiśniami piecz przez 50-55 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto i studź przez ok. 20 minut przed wyjęciem z formy, a następnie studź na kratce do całkowitego ostudzenia.
Babkę podawaj po posypaniu cukrem pudrem.