Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka dwukolorowa polana białą czekoladą. Pyszna, puszysta i bardzo łatwa do zrobienia. Będziemy ją wylewać po butelce do formy, dzięki temu będzie równo wylana i utworzy się na niej piękny wzór. Zachwyci gości, na pewno będą podziwiać!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10242
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1162
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11566
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 566
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10242
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1162
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11566
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 566
Składniki
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Kiedy piana będzie doskonale ubita zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Mieszamy do połączenia składników. Teraz dolewamy mleko i olej powoli, stopniowo, stale mieszając. Do tak ubitej masy dodajemy na koniec przesianą mąkę i proszek do pieczenia ( w trzech etapach). Miksujemy powoli, tylko do połączenia składników. Gotową masę babkową rozdzielamy na dwie części, miej więcej równe. Do jednej przesiewamy mąkę, do drugiej kakao. Mieszamy masy łyżką lub łopatką silikonową w miarę delikatnie.
Formę babkową z kominem o średnicy 25 cm smarujemy starannie masłem i obsypujemy bułką tartą. Na komin nakładamy obciętą butelkę plastikową po wodzie mineralnej, jak na zdjęciu poniżej.
Następnie nakładamy ciasto po butelce do tortownicy, na przemian raz jasne, raz ciemne - po dwie małe chochelki lub 3-4 łyżki. Zaczynamy od ciemnego, na nie nakładamy jasne i tak do wyczerpania składników. Ciasto będzie powoli rozlewać się tworząc równe pierścienie. Teraz delikatnie zdejmujemy butelkę i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 180 °C na 45 - 50 minut (do suchego patyczka).
Upieczoną babkę studzimy i polewamy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą z mlekiem. Na białej polewie piszemy wzorek ciemną czekoladą, uprzednio roztopioną w woreczku foliowym, w gorącej wodzie.
Wielkanocna babka zebra gotowa!