Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idą Święta, więc wszyscy upieką piękne ciasta i desery, a po Świętach...? Jeśli zostanie nam coś co nie ma mas, galaretek i kremów, to najsmaczniejszym pomysłem jest Bajadeka (dla niektórych części kraju Ziemniaczek). Coś nowego z czegoś starego:)
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 761
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424940
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10688
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336961
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 761
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424940
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10688
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336961
Składniki
Biszkopt czekoladowy, murzynek czy inne ciasta bez kremów i galaretek mielimy, dodajemy herbatniki ( u mnie 10 sztuk wieloziarnistych). w sumie wyszło mi 450 g "bazy" do ziemniaczków.
Mleko, masło, cukier, kakao i czekoladę podgrzewamy do połączania składników. Gdy trochę przestygnie wlewamy do ciasta i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy dżem gruszkowy i opcjonalnie Żubrówkę. Odkładamy do lodówki.
Gdy masa wystygnie formujemy kulki i obtaczamy w orzechach, kokosie, kakao, cynamonie lub innych dekoracjach. Możemy tez zostawić czysto czarne. Odstawiamy do schłodzenia w lodówce. Po godzinie można cieszyć się pysznym smakiem. Nowego starego smakołyku:)
Smacznego Łasuchy:)