Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idą Święta, więc wszyscy upieką piękne ciasta i desery, a po Świętach...? Jeśli zostanie nam coś co nie ma mas, galaretek i kremów, to najsmaczniejszym pomysłem jest Bajadeka (dla niektórych części kraju Ziemniaczek). Coś nowego z czegoś starego:)
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 107
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16032
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 59
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 166
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 670
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 107
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16032
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 59
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 166
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 670
Składniki
Biszkopt czekoladowy, murzynek czy inne ciasta bez kremów i galaretek mielimy, dodajemy herbatniki ( u mnie 10 sztuk wieloziarnistych). w sumie wyszło mi 450 g "bazy" do ziemniaczków.
Mleko, masło, cukier, kakao i czekoladę podgrzewamy do połączania składników. Gdy trochę przestygnie wlewamy do ciasta i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy dżem gruszkowy i opcjonalnie Żubrówkę. Odkładamy do lodówki.
Gdy masa wystygnie formujemy kulki i obtaczamy w orzechach, kokosie, kakao, cynamonie lub innych dekoracjach. Możemy tez zostawić czysto czarne. Odstawiamy do schłodzenia w lodówce. Po godzinie można cieszyć się pysznym smakiem. Nowego starego smakołyku:)
Smacznego Łasuchy:)