Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis, przyda się Wam po świętach, kiedy jak zwykle, upieczecie za dużo ciast :) Bajaderki zrobione są, właśnie z ciast, które zostały i których nikt już nie zje. Nie trzeba ich wyrzucać, wystarczy dodać kilka składników i mamy pyszny deser, jak z cukierni. Tylko zrobiony samodzielnie, więc wiemy co jemy :)
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44645
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182082
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 240
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44645
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182082
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 240
Składniki
Mleko wlać do rondelka. Dodać masło i połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Wyłączyć gaz i zostawić do przestudzenia. Ciasta pokruszyć i rozgnieść palcami. Dodać pokruszone herbatniki. Ja zostawiłam małe kawałki, bo chciałam, aby były widoczne, ale możecie je mocno pokruszyć, żeby masa była jednolita. Można to zrobić blenderem.
Do przestudzonej masy czekoladowej, dodać powidła i alkohol. Wymieszać. Tak przygotowaną masę, wlać do rozdrobnionych ciast. Dobrze wymieszać, żeby wszystko ładnie się połączyło.
Z powstałej masy formować małe kulki i od razu, obtaczać je w wiórkach kokosowych.
Przechowywać w lodówce.