Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne kulki mocno czekoladowe, które swoją tradycję wywodzą z XX – lecia międzywojennego. Mówi się, że bajaderka to ciastko, które przyjmie wszystko, a robione jest z okrawków ciast pozostałych po pieczeniu. Ciasteczka są przepyszne i bardzo łatwe w wykonaniu.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8113
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1171
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9889
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4537
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 553
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8113
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1171
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9889
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4537
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 553
Składniki
Bierzemy dużą miskę, wrzucamy do niej pokruszone resztki ciasta i pozostałe składniki. Mieszamy wszystko rękami, ciasto ma być trochę luźne, ale ma się ładnie kulać w dłoniach. Gotowe kulki obtaczamy w kolorowej posypce, przekładamy do papilotek i układamy na talerzu. Odkładamy bajaderki do lodówki na co najmniej dwie godziny, aby stężały. Pyszne karnawałowe bajaderki gotowe!
Nasza rada: Jeśli ciasto jest zbyt luźne i nie chce się dobrze kulać, można dodać trochę bułki tartej. Z tej porcji składników wychodzi 20 – 25 bajaderek o średnicy 3 – 4 cm.