Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i pyszny sposób na wykorzystanie suchego piernika. Po co wyrzucać? Dajmy mu drugie życie!
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6163
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9112
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8644
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6163
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9112
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8644
Składniki
Suche ciasto należy rozdrobnić (można posiekać lub użyć malaksera). Czekoladę razem z masłem lub olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Herbatę zaparzamy.
Do miski wsypujemy ciasto i dodajemy czekoladę z tłuszczem. Mieszamy dokładnie (najlepiej rękoma) i dodajemy nalewkę oraz herbatę. Wyrabiamy jakby to było zwykłe ciasto kruche. Na koniec należy dodać powidła oraz kakao i cynamon. Na koniec możemy także dodać cukier puder, ale jego ilość zależy od tego jak słodki piernik mieliśmy (pamiętajmy, że dodaliśmy już czekoladę oraz powidła, które są słodkie). Mój był już wystarczająco słodki , więc nie dosładzałam masy. Łączymy składniki i powstałą masę odkładamy na 20-30 minut do lodówki. Dzięki temu będzie bardziej zwarta i mniej klejąca.
Lekko schłodzoną masę piernikową wyciągamy z lodówki i zwilżonymi rękoma formujemy małe kuleczki-pralinki. Każdą obtaczamy w wiórkach kokosowych (można także wykorzystać do tego kakao lub rozdrobnione orzechy) i odkładamy. Kiedy wszystkie bajaderki są gotowe, wkładamy je z powrotem do lodówki do całkowitego stężenia.