Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mnóstwo warstw ciasta filo, pachnące pistacje i słodki syrop tworzą absolutnie pyszną lekką, choć bogatą baklavę, która smakuje jak prosto z tureckiej cukierni.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 342
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4876
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 110
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 146
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 342
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4876
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 110
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 146
Składniki
Przygotuj prostokątną blaszkę (23 x 33 cm) i wysmaruj roztopionym masłem. Ostrożnie połóż jeden arkusz ciasta filo na dnie formy (w razie potrzeby przytnij) i posmaruj powierzchnię roztopionym masłem. Powtórz dodawanie arkuszy i smarowanie masłem 5 razy i rozłóż na tej warstwie drobno posiekane pistacje. Na orzechy połóż kolejny arkusz filo i posmaruj masłem. Powtarzaj czynność do wykończenia ciasta i znów posmaruj masłem. Użyj ostrego noża i przecinaj warstwy ciasta, aby stworzyć kwadraty, prostokąty lub romby.
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz na złoty kolor przez 35-45 minut w 180°C. Wyjmij baklavę z piekarnika i natychmiast polej schłodzonym syropem. Pozostaw ciasto do ostygnięcia do temperatury pokojowej, żeby deser w pełni wchłonął słodki płyn (ok. 2 godziny). Podawaj kawałki baklavy udekorowane pistacjami, koniecznie w towarzystwie mocnej, tureckiej herbaty lub czarnej kawy z kardamonem.
W średnim rondlu zagotuj cukier i wodę. Zmniejsz ogień i gotuj, aż cukier się rozpuści, a płyn zacznie lekko gęstnieć (około 15-20 minut). Dodaj sok z cytryny i gotuj jeszcze przez 1-2 minuty, aby smaki się połączyły. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.