Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bananowa blondi to wypiek będący połączeniem ciasta i chlebka bananowego. To rozpływający się w ustach, delikatnie słodki deser, który przypadnie do gustu wszystkim – dorosłym i dzieciom. Jest niesamowicie prosty w przygotowaniu i szybki, a dodatkowo nie wymaga żadnych ekskluzywnych składników. Zapewne masz wszystko w swojej spiżarce. A jeśli przypadkiem pozostały ci już lekko czarne banany, których nikt już nie chce zjeść, ten przepis uchroni owoce przed wyrzuceniem!
Wymiary formy: 20x20 cm
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1276
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 254
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 36
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1276
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 254
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 36
Składniki
Na patelni rozpuść masło i podgrzewaj je do delikatnego zbrązowienia. Zdejmij tłuszcz z ognia i pozostaw do lekkiego przestygnięcia. Do miski włóż banany i rozgnieć je widelcem z dodatkiem rozpuszczonego wcześniej masła, cukru i ekstraktu waniliowego. Masa powinna mieć jednolitą konsystencję.
Do masy bananowej wbijaj po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym z nich. W osobnej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj mieszankę do pozostałych składników. Ubijaj do połączenia składników.
Formę do pieczenia o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej przygotowaną mieszankę. Na wierzchu połóż banany przekrojone wzdłuż na pół i delikatnie wciśnij je do masy. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego na 160 st. Celsjusza i piecz przez 40-50 minut lub do suchego patyczka.
Bananową blondi wyjmij z pieca i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Pokrój ciasto w kostkę i podawaj