Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bananowa krówka bez pieczenia to smakowity deser, który przypadnie miłośnikom naprawdę słodkich potraw. Całość rozpływa się w ustach i jest niezwykle prosta w przygotowaniu, dzięki czemu będzie bardzo często gościć na twoim stole.
średnica formy: 22 cm
Smaki Grecji!
Odsłon: 33
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 1085
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 146
Smaki Grecji!
Odsłon: 33
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 1085
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 146
Składniki
Przygotuj spód. Masło rozpuść w garnuszku i ostudź. Krakersy zmiel w robocie kuchennym na drobne okruszki. Dodaj masło, cynamon i sól. Wymieszaj wszystko za pomocą silikonowej szpatułki do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Uzyskaną masą wylep spód i brzegi formy, mocno dociskając ją za pomocą szklanki. Wstaw spód do lodówki na co najmniej 30 minut.
Przygotuj warstwę bananowo-krówkową. Kajmak wymieszaj dobrze z kakao. Możesz też użyć gotowej masy kajmakowej o smaku kakaowym. Banany obierz i pokrój na plasterki. Połowę z nich rozgnieć widelcem. Drugą połowę przekrój na półokręgi.
Przygotuj warstwę śmietanową. Bitą śmietanę ubij na sztywną pianę, przed samym końcem dodając cukier puder i ekstrakt waniliowy.
Złóż ciasto. Na zimny już spód rozprowadź kajmak, a następnie puree bananowe. Wygładź całość widelcem. Na wierzchu połóż półplasterki bananów. Całość przykryj bitą śmietaną i posyp ją kakao. Bananową krówkę bez pieczenia wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno.