Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio chodziło za mną ciasto z bananami. W pierwszej kolejności miał być kopiec kreta, ale po przemyśleniu doszłam do wniosku, że ' bananowa rozkosz ' będzie o wiele lepsza i nie myliłam się. Ciasto znikło bardzo szybko, po prostu się tego nie spodziewałam. Spróbujcie, a sami się przekonacie.
Szybkie, pożywne i smaczne śniadanie. Pasta z jajek ze szczypiorkiem i sałatk...
Odsłon: 138
Przepyszny i chrupiący schabowy podany z ziemniakami, koperkiem i sałatą z wł...
Odsłon: 5830
Soczysta, lekka i bardzo smaczna pierś kurczaka gotowana na parze. Przepis je...
Odsłon: 122
Szybkie, pożywne i smaczne śniadanie. Pasta z jajek ze szczypiorkiem i sałatk...
Odsłon: 138
Przepyszny i chrupiący schabowy podany z ziemniakami, koperkiem i sałatą z wł...
Odsłon: 5830
Soczysta, lekka i bardzo smaczna pierś kurczaka gotowana na parze. Przepis je...
Odsłon: 122
Składniki
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier. Następnie żółtka i wymieszać. Na samym końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać łyżką drewnianą. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piec do tak zwanego suchego patyczka. Biszkopt wyciągać z formy dopiero wtedy, kiedy wystygnie. Śmietanę kremówkę mocno schłodzić. Ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder do smaku. Żelatynę namoczyć i rozpuścić. Lekko ostygniętą (nie gorącą!) wlewać małym strumieniem do śmietany, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki. Gdy zacznie się lekko ścinać wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu, posmarowany wcześniej dżemem z czarnej porzeczki i wyłożony bananami. Pierwszą warstwę śmietany przykryć drugim biszkoptem. Rozsmarować pozostałą część śmietany. Na wierzch wyłożyć galaretki brzoskwiniowe rozpuszczone w 750 ml wody.