Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy ktoś jeszcze nie zna tego ciasta? Moim zdaniem jest niewiele takich osób, mimo to na wszelki wypadek, zamieszczam przepis, gdyby ktoś nie jadł, nie znał przepisu... Koniecznie trzeba to nadrobić. Ciasto warte grzechu :))
Gulasz z szynki wieprzowej to pomysł na szybki , smaczny obiad dla całej rodz...
Odsłon: 92
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 67
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 37
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 152
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 332
Gulasz z szynki wieprzowej to pomysł na szybki , smaczny obiad dla całej rodz...
Odsłon: 92
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 67
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 37
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 152
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 332
Składniki
Biszkopt: Blaszkę smarujemy rozpuszczonym tłuszczem (np. margaryna), wykładamy papierem pergaminowym. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, nadal ubijamy. Utrwaloną cukrem pianę łączymy z żółtkami, ubijamy na wolnych obrotach do momentu, aż w masie pojawią się pęcherzyki powietrza. Dodajemy mąkę, całość mieszamy drewnianą łyżką. Biszkopt wylewamy na blachę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Następnie biszkopt pozostawiamy do wystudzenia. Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w szklance wrzątku, studzimy. Galaretki truskawkowe mieszamy z żelatyną, rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody i również odstawiamy do wystudzenia. Następnie ucieramy masło na "puch", dodajemy cukier puder, żółtka, nadal ucieramy, aby masa była idealnie gładka. Do tak przygotowanej masy stopniowo dodajemy obrane, pokrojone na kawałki banany (około 1.6 kg, resztę pozostawiamy do dekoracji ciasta). Całość miksujemy tak, aby masa stała się jednolita i nie było w niej większych kawałków owoców. Na koniec do masy wlewamy zimną galaretkę brzoskwiniową. Całość mieszamy łyżką, wylewamy na biszkopt. Ciasto wstawiamy na 10 minut do lodówki. Gdy masa lekko stężeje, blaszkę wyciągamy na stół i na masie układamy banany przeznaczone do dekoracji, mamy pewność, że nie wpadną do środka masy. Ciasto zalewamy tężejącą czerwoną galaretką. Ponownie wkładamy do lodówki.
Smacznego.