Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na kawałek obłędnego ciasta! Kakaowe blaty, delikatna bita śmietana, banany, no i dżem z czarnej porzeczki, jako element kwaśnego smaku. Ciasto jest lekkie i pyszne! Poleca się na każdą rodzinną imprezę! :)
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1146
Pyszne ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonymi migdałami.
Odsłon: 93
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1137
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 2349
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2432
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 1091
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1146
Pyszne ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonymi migdałami.
Odsłon: 93
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1137
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 2349
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2432
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 1091
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do 170◦C. Jajka ubijamy z cukrem na bardzo puszystą masę. Dodajemy olej i wodę i chwilę miksujemy. Do masy jajecznej partiami dodajemy przesiane mąki i kakao. Całość delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Ciasto wykładamy do formy (można wcześniej jej dno wyłożyć papierem do pieczenia) i pieczemy przez 20-25 minut - do suchego patyczka. Zostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Ciasto kroimy na dwa blaty.
Śmietanę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec ubijania dokładamy cukier puder i śmietan-mix. Składanie ciasta: pierwszy blat umieszczamy w tortownicy i smarujemy go sporą porcją dżemu. Banany obieramy, kroimy wzdłuż na pół i układamy na dżemie. 3/4 ubitej śmietany wykładamy na banany i wyrównujemy. Delikatnie układamy drugi blat ciasta. Resztę bitej śmietany rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Dekorujemy wiórkami czekoladowymi lub posypujemy kakao.