Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na kawałek obłędnego ciasta! Kakaowe blaty, delikatna bita śmietana, banany, no i dżem z czarnej porzeczki, jako element kwaśnego smaku. Ciasto jest lekkie i pyszne! Poleca się na każdą rodzinną imprezę! :)
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4165
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 650
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17372
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3237
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 203
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4165
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 650
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17372
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3237
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 203
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do 170◦C. Jajka ubijamy z cukrem na bardzo puszystą masę. Dodajemy olej i wodę i chwilę miksujemy. Do masy jajecznej partiami dodajemy przesiane mąki i kakao. Całość delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Ciasto wykładamy do formy (można wcześniej jej dno wyłożyć papierem do pieczenia) i pieczemy przez 20-25 minut - do suchego patyczka. Zostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Ciasto kroimy na dwa blaty.
Śmietanę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec ubijania dokładamy cukier puder i śmietan-mix. Składanie ciasta: pierwszy blat umieszczamy w tortownicy i smarujemy go sporą porcją dżemu. Banany obieramy, kroimy wzdłuż na pół i układamy na dżemie. 3/4 ubitej śmietany wykładamy na banany i wyrównujemy. Delikatnie układamy drugi blat ciasta. Resztę bitej śmietany rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Dekorujemy wiórkami czekoladowymi lub posypujemy kakao.