Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki są bardzo kruche, nie za słodkie w sam raz do kawki.
Waga kuchenna, stolnica, wałek do ciasta, sitko, mała łyżeczka, nóż, blacha do pieczenia
Nie przepadasz za łagodnymi śledziami w śmietanie czy oleju? Jeśli wolisz dan...
Odsłon: 3575
Zacna a skromna zupka aksakitna tak dla zdrowotności. Zupka z bulionu gotow...
Odsłon: 25
Ryba po grecku co roku pojawia się na moim świątecznym stole. Jest pyszna a w...
Odsłon: 86
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 36
W Wielkopolsce na wigilijnym stole obowiązkowo należy postawić postną kapustę...
Odsłon: 69
Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na ciasto na pierogi. Ciasto ma idealne prop...
Odsłon: 127
Nie przepadasz za łagodnymi śledziami w śmietanie czy oleju? Jeśli wolisz dan...
Odsłon: 3575
Zacna a skromna zupka aksakitna tak dla zdrowotności. Zupka z bulionu gotow...
Odsłon: 25
Ryba po grecku co roku pojawia się na moim świątecznym stole. Jest pyszna a w...
Odsłon: 86
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 36
W Wielkopolsce na wigilijnym stole obowiązkowo należy postawić postną kapustę...
Odsłon: 69
Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na ciasto na pierogi. Ciasto ma idealne prop...
Odsłon: 127
Składniki
Mąkę przesiewamy na stolnicę , dodajemy sól oraz miękki smalec. Smalec mieszamy z mąką , następnie dodajemy śmietanę , zagniatamy ciasto na jednolitą masę . Jeśli ciasto jest za rzadkie, wkładamy go do lodówki.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm, kroimy na paski o szerokości 10 cm. Paski tniemy na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy marmoladę i zwijamy rogaliki. Rogaliki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Możemy je układać dość blisko siebie, bo ciasto nie wyrasta zbyt dużo.
Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 25 minut. Upieczone rogaliki studzimy i dekorujemy cukrem pudrem.
Smacznego !