Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na bardzo prosty i smaczny piernik, który dzięki dodaniu do niego dżemu pozostaje mięciutki i wilgotny. Serdecznie polecam :-)
mikser, keksówka o wymiarach 27 cm x 8 cm mierząc od spodu
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 93
Historia ciastek amaretti to więcej niż przepis, to symbol włoskiej gościnnoś...
Odsłon: 253
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 293
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 93
Historia ciastek amaretti to więcej niż przepis, to symbol włoskiej gościnnoś...
Odsłon: 253
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 293
Składniki
1. Do misy miksera wbijamy 3 jajka, dodajemy pół szklanki cukru, paczkę cukru waniliowego, szczyptę soli i miksujemy na jasną puszystą masę. 2. Następnie cały czas miksując wlewamy stopniowo pół szklanki oleju. 3. Następnie stopniowo, po łyżce dodajemy dżem i nadal miksujemy. 4. Do osobnej miski wsypujemy 2 szklanki mąki pszennej, dodajemy 2 łyżeczki sody oczyszczonej, szczyptę soli, 2 łyżeczki kakao, paczkę przyprawy do piernika i mieszamy. 5. Następnie wsypujemy stopniowo zmieszaną mąkę i dalej miksujemy. Za każdym razem gdy piekłam, ciasto było na tyle luźne, że nie wymagało jeszcze dodatkowego "rozluźniania". Zatem jeśli uznacie, że Wasze ciasto jest zbyt gęste, wtedy można dodać trochę mleka. Ale trzeba z tym uważać. Ciasto zbyt luźnie upiecze się źle. Będzie zakalec i ciasto zapadnie się. 6. Keksówkę o wymiarach 27 cm x 8 cm mierząc od spodu, smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. 7. Pieczemy przez ok. 1 godzinę z grzaniem góra-dół na drugiej półce od spodu. Do suchego patyczka. 8. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia. 9. Gdy ciasto stygnie, w tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową. Do rondelka przekładamy 100 g masła. Gdy się rozpuści, to dodajemy 2 łyżki kakao. Następnie 5 łyżek cukru pudru, mieszamy. Dodajemy odrobinę mleka. Chwilę musi się bardzo lekko gotować, bulgać, aż zgęstnieje. 10. Następnie polewamy ciasto. Jeżeli masło jest dobrej jakości i jest w nim odpowiednia ilość "masła w maśle", to po wystygnięciu polewa po prostu zastygnie i ciasto będzie można ładnie kroić. Gdy masło jest liche (a tego nigdy wcześniej nie wiadomo), to pomimo tego, że polewa wystygnie, to nie zastygnie, pozostaje płynna nawet zimna i będzie spływać po pokrojonym cieście. To widać na filmie. Mimo to ciasto jest wspaniałe i polecam serdecznie :-)