Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez piernika, jednak nie wszyscy za nim przepadają. Jeśli należysz do grupy sceptyków, być może przeszkadza ci to, że ciasto jest dość twarde i suche. Wypróbuj więc w tym roku przepis na bardzo wilgotny piernik! Jego konsystencja to zasługa powideł, którymi nie przekłada się gotowego wypieku, lecz dodaje je do ciasta.
Keksówka 30 cm
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 16799
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1042
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4347
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 991
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1204
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4174
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 16799
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1042
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4347
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 991
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1204
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4174
Składniki
Ogrzej mleko i jajka do temperatury pokojowej. Roztop w rondelku masło z dodatkiem miodu i przyprawy piernikowej. Wymieszaj wszystkie składniki. Przestudź.
Utrzyj jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo wlej do niej płynne masło z miodem, a następnie mleko. Nie przerywając miksowania, dodaj do masy powidła śliwkowe i ziarenka wyskrobane z laski wanilii.
Przesiej przez sitko produkty sypkie – mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj do połączenia składników.
Przełóż ciasto na natłuszczonej, oprószonej mąką keksówki o długości 30 cm. Wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około godzinę – do suchego patyczka.
Połącz wodę z sokiem z cytryny. Stopniowo dodawaj do nich cukier puder, cały czas mieszając – do uzyskania niezbyt gęstego lukru (wyreguluj konsystencję ilością cukru). Polej nim przestudzony piernik.