Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez piernika, jednak nie wszyscy za nim przepadają. Jeśli należysz do grupy sceptyków, być może przeszkadza ci to, że ciasto jest dość twarde i suche. Wypróbuj więc w tym roku przepis na bardzo wilgotny piernik! Jego konsystencja to zasługa powideł, którymi nie przekłada się gotowego wypieku, lecz dodaje je do ciasta.
Keksówka 30 cm
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10465
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336793
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4418
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423984
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10465
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336793
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4418
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423984
Składniki
Ogrzej mleko i jajka do temperatury pokojowej. Roztop w rondelku masło z dodatkiem miodu i przyprawy piernikowej. Wymieszaj wszystkie składniki. Przestudź.
Utrzyj jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo wlej do niej płynne masło z miodem, a następnie mleko. Nie przerywając miksowania, dodaj do masy powidła śliwkowe i ziarenka wyskrobane z laski wanilii.
Przesiej przez sitko produkty sypkie – mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj do połączenia składników.
Przełóż ciasto na natłuszczonej, oprószonej mąką keksówki o długości 30 cm. Wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około godzinę – do suchego patyczka.
Połącz wodę z sokiem z cytryny. Stopniowo dodawaj do nich cukier puder, cały czas mieszając – do uzyskania niezbyt gęstego lukru (wyreguluj konsystencję ilością cukru). Polej nim przestudzony piernik.