Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez piernika, jednak nie wszyscy za nim przepadają. Jeśli należysz do grupy sceptyków, być może przeszkadza ci to, że ciasto jest dość twarde i suche. Wypróbuj więc w tym roku przepis na bardzo wilgotny piernik! Jego konsystencja to zasługa powideł, którymi nie przekłada się gotowego wypieku, lecz dodaje je do ciasta.
Keksówka 30 cm
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 4997
Briam – grecka zapiekanka – to wspaniałe danie kuchni śródziemnomorskiej, któ...
Odsłon: 5445
Mój z przepisami jak pani i domu że słowa po prostu nasze przygotowanie się...
Odsłon: 137
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18827
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7248
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 4997
Briam – grecka zapiekanka – to wspaniałe danie kuchni śródziemnomorskiej, któ...
Odsłon: 5445
Mój z przepisami jak pani i domu że słowa po prostu nasze przygotowanie się...
Odsłon: 137
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18827
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7248
Składniki
Ogrzej mleko i jajka do temperatury pokojowej. Roztop w rondelku masło z dodatkiem miodu i przyprawy piernikowej. Wymieszaj wszystkie składniki. Przestudź.
Utrzyj jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo wlej do niej płynne masło z miodem, a następnie mleko. Nie przerywając miksowania, dodaj do masy powidła śliwkowe i ziarenka wyskrobane z laski wanilii.
Przesiej przez sitko produkty sypkie – mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj do połączenia składników.
Przełóż ciasto na natłuszczonej, oprószonej mąką keksówki o długości 30 cm. Wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około godzinę – do suchego patyczka.
Połącz wodę z sokiem z cytryny. Stopniowo dodawaj do nich cukier puder, cały czas mieszając – do uzyskania niezbyt gęstego lukru (wyreguluj konsystencję ilością cukru). Polej nim przestudzony piernik.