Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez piernika, jednak nie wszyscy za nim przepadają. Jeśli należysz do grupy sceptyków, być może przeszkadza ci to, że ciasto jest dość twarde i suche. Wypróbuj więc w tym roku przepis na bardzo wilgotny piernik! Jego konsystencja to zasługa powideł, którymi nie przekłada się gotowego wypieku, lecz dodaje je do ciasta.
Keksówka 30 cm
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10349
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5958
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12785
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4552
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10349
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5958
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12785
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4552
Składniki
Ogrzej mleko i jajka do temperatury pokojowej. Roztop w rondelku masło z dodatkiem miodu i przyprawy piernikowej. Wymieszaj wszystkie składniki. Przestudź.
Utrzyj jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo wlej do niej płynne masło z miodem, a następnie mleko. Nie przerywając miksowania, dodaj do masy powidła śliwkowe i ziarenka wyskrobane z laski wanilii.
Przesiej przez sitko produkty sypkie – mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj do połączenia składników.
Przełóż ciasto na natłuszczonej, oprószonej mąką keksówki o długości 30 cm. Wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około godzinę – do suchego patyczka.
Połącz wodę z sokiem z cytryny. Stopniowo dodawaj do nich cukier puder, cały czas mieszając – do uzyskania niezbyt gęstego lukru (wyreguluj konsystencję ilością cukru). Polej nim przestudzony piernik.