Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo słodkie ciasto rodem z Egiptu podawane w syropie z wody różanej lub wody z kwiatów pomarańczy. Ze względu na to, że jesteśmy w Polsce a takie bajery są u nas drogie, moja propozycja z syropem cytrynowym (preferuję) opcjonalnie syropem pomarańczowym.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 553
Szybkie i smaczne ciasto z jabłkiem do popołudniowej kawy, pachnące cynamonem.
Odsłon: 401
Baza marchewkowa jest bardzo popularna w krajach byłego ZSRR. Często używa si...
Odsłon: 43
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 553
Szybkie i smaczne ciasto z jabłkiem do popołudniowej kawy, pachnące cynamonem.
Odsłon: 401
Baza marchewkowa jest bardzo popularna w krajach byłego ZSRR. Często używa si...
Odsłon: 43
Składniki
Ciasto: Kaszę mannę, wiórki kokosowe, cynamon i proszek do pieczenia wymieszać w misce. W garnku rozetrzeć masło do konsystencji kremu i zmieszać z cukrem i aromatem waniliowym. Dodać jajka, całość wymieszać mikserem. Do otrzymanej masy powoli i po trochu dodawać mieszanki z kaszy manny, ciągle mieszając. Następnie dodać mleka i całość dobrze wymieszać. Gotowe ciasto rozprowadzić na wyłorzonej papierem do pieczenia tortownicy (30 cali). Boki blachy wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. Ciasto w tortownicy podzielić na kwadraty lub romby na środku każdego kawałka dajemy połówkę orzecha lub migdał do dekoracji (można posypań płatkami migdałów dla nie trzymania się tradycji). Blachę włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 40-45 minut, aż do zarumienienia.
Syrop: Do rondelka wlać wodę, wsypać cukier i dodać sok z cytryny. Syrop zagotowujemy mieszając a następnie pozostawić na małym ogniu na około 15 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Piekarnik zostawiamy włączony. Ciasto kroimy według wcześniej na trasowanego wzoru i polewamy równomiernie syropem. Włożyć do piekarnika na około 5 minut a następnie wyjąć i ochłodzić w tortownicy.