Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
jja pierników i wszelakich ciast z korzennymi przyprawami nie lubię, ale Basler Läckerli - pierniczki z Bazylei różnią się od tradycyjnych polskich pierniczków i nawet 2 czy 3 zjadłam. Są lekko kleiste i pełne są dodatków. Z podanych składników wychodzi ok 40 sztuk.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2352
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3519
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4294
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74349
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2352
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3519
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4294
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74349
Składniki
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
W misce miksujemy jajka, miód, cukier, wszystkie przyprawy, skórkę z cytryny i sól. Dodajemy mielone orzechy i migdały, skórkę pomarańczową i stopione masło. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy mąkę i ponownie miksujemy. Ciasto wykładamy do formy (24x36 cm) pokrytej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut.
Przygotowujemy lukier łącząc ze sobą cukier puder, wodę i sok cytrynowy. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i na jeszcze gorącym rozprowadzamy lukier.
Studzimy na kratce. Kroimy na kwadraty o boku 4 cm. Przechowujemy w puszce.