Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
jja pierników i wszelakich ciast z korzennymi przyprawami nie lubię, ale Basler Läckerli - pierniczki z Bazylei różnią się od tradycyjnych polskich pierniczków i nawet 2 czy 3 zjadłam. Są lekko kleiste i pełne są dodatków. Z podanych składników wychodzi ok 40 sztuk.
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1851
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3880
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 255
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 172
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 155
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1851
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3880
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 255
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 172
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 155
Składniki
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
W misce miksujemy jajka, miód, cukier, wszystkie przyprawy, skórkę z cytryny i sól. Dodajemy mielone orzechy i migdały, skórkę pomarańczową i stopione masło. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy mąkę i ponownie miksujemy. Ciasto wykładamy do formy (24x36 cm) pokrytej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut.
Przygotowujemy lukier łącząc ze sobą cukier puder, wodę i sok cytrynowy. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i na jeszcze gorącym rozprowadzamy lukier.
Studzimy na kratce. Kroimy na kwadraty o boku 4 cm. Przechowujemy w puszce.