Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopty, masa, owoce i galaretki to pyszne połączenie smaków wspaniale komponujących się ze sobą. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia:)Przepis pochodzi z książki 103 przepisy siostry Anastazji
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8679
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7284
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4987
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327964
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8679
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7284
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4987
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327964
Składniki
Pieczemy biszkopty. W tym celu białka ubijam z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Na końcu dodaję ocet, mieszam i przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez 45 min w temp. 160'C. Tak samo przygotowuję biszkopt czekoladowy i ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160'C na 45 min. Gotowe odstawiam, by całkowicie wystygły. Z mleka odlewam ok szklanki, resztę gotuję, a pozostawionym rozprowadzam proszek budyniowy i gotuję budyń. Zestawiam i nakrywam folią spożywczą by nie utworzył się na wierchu kożuch. Studzę i dodaję porcjami do utartego masła z cukrem. Na koniec dodaję sok z cytryny mieszam i połowę masy wykładam na biszkopt biały. Zaś w ciemnym biszkopcie wycinam szklanką kółka, które układam na masie, po między nie wkładając zielone winogrona i zalewam tężejącą galaretką zieloną, wcześniej rozpuszczoną w trzech szklankach gorącej wody. Kiedy galaretka ładnie stężeje, wykładam resztę masy i kładę na wierzch biszkopt z otworami, w które wkładam połówki brzoskwiń odsączonych z zalewy i brzoskwinie te zlewam tężejącą galaretką pomarańczową uprzednio rozpuszczoną w trzech szklankach gorącej wody. Całość odstawiam na jakieś 2-3 godz.