Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopty, masa, owoce i galaretki to pyszne połączenie smaków wspaniale komponujących się ze sobą. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia:)Przepis pochodzi z książki 103 przepisy siostry Anastazji
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4610
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 880
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8323
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13155
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 471
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 146
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4610
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 880
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8323
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13155
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 471
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 146
Składniki
Pieczemy biszkopty. W tym celu białka ubijam z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Na końcu dodaję ocet, mieszam i przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez 45 min w temp. 160'C. Tak samo przygotowuję biszkopt czekoladowy i ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160'C na 45 min. Gotowe odstawiam, by całkowicie wystygły. Z mleka odlewam ok szklanki, resztę gotuję, a pozostawionym rozprowadzam proszek budyniowy i gotuję budyń. Zestawiam i nakrywam folią spożywczą by nie utworzył się na wierchu kożuch. Studzę i dodaję porcjami do utartego masła z cukrem. Na koniec dodaję sok z cytryny mieszam i połowę masy wykładam na biszkopt biały. Zaś w ciemnym biszkopcie wycinam szklanką kółka, które układam na masie, po między nie wkładając zielone winogrona i zalewam tężejącą galaretką zieloną, wcześniej rozpuszczoną w trzech szklankach gorącej wody. Kiedy galaretka ładnie stężeje, wykładam resztę masy i kładę na wierzch biszkopt z otworami, w które wkładam połówki brzoskwiń odsączonych z zalewy i brzoskwinie te zlewam tężejącą galaretką pomarańczową uprzednio rozpuszczoną w trzech szklankach gorącej wody. Całość odstawiam na jakieś 2-3 godz.