Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na bezę kiedyś dostałam od starszej kucharki. Beza z tego przepisu zawsze wychodzi i jest idealna. Można z niej przygotować beziki, tort bezowy, spody do torcików, Bezę Pavlova itp. Polecam
mikser, miska, papier do pieczenia, łyżka, rękaw cukierniczy, szklanka,
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2204
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 147
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 260
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2204
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 147
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 260
Składniki
Na początku ubijam białka na sztywną pianę. Podczas ubijania stopniowo dodaję drobny cukier oraz ocet. Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną . Następnie albo przekładam ubitą pianę do rękawa cukierniczego( wkładając rękaw do kubka wtedy łatwiej się pianę przekłada) lub bezpośrednio układam kształty jakie chcę otrzymać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do 170 - 180 stopni , wkładam bezę i po 15 minutach zmniejszam temperaturę do 150 stopni i piekę około 90 minut. Po upieczeniu bezę zostawiam w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. (drzwiczki piekarnika lekko uchylam).
Przygotowane z bezy koszyczki o różnych kształtach , gotowe do pieczenia .
Beza pod koniec ubijania.