Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na bezę kiedyś dostałam od starszej kucharki. Beza z tego przepisu zawsze wychodzi i jest idealna. Można z niej przygotować beziki, tort bezowy, spody do torcików, Bezę Pavlova itp. Polecam
mikser, miska, papier do pieczenia, łyżka, rękaw cukierniczy, szklanka,
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5641
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 85
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 535
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1404
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5641
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 85
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 535
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1404
Składniki
Na początku ubijam białka na sztywną pianę. Podczas ubijania stopniowo dodaję drobny cukier oraz ocet. Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną . Następnie albo przekładam ubitą pianę do rękawa cukierniczego( wkładając rękaw do kubka wtedy łatwiej się pianę przekłada) lub bezpośrednio układam kształty jakie chcę otrzymać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do 170 - 180 stopni , wkładam bezę i po 15 minutach zmniejszam temperaturę do 150 stopni i piekę około 90 minut. Po upieczeniu bezę zostawiam w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. (drzwiczki piekarnika lekko uchylam).
Przygotowane z bezy koszyczki o różnych kształtach , gotowe do pieczenia .
Beza pod koniec ubijania.