Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Beza Pavlova należy do jednych z najtrudniejszych w przygotowaniu ciast, które jest warte każdego grzechu. Wymaga minimalnej liczby składników – ot, trochę jajek i cukru. By uzyskać doskonałość, potrzeba cierpliwości, wyczucia i sprawnego piekarnika. Spróbuj i przekonaj się, jak pyszny i lekki może być deser.
Soczyste i aromatyczne kotlety mielone z dodatkiem szczypiorku pieczone we fr...
Odsłon: 103
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 838
Baza do zup jest sporym ułatwieniem podczas gotowania różnych potraw. Przydaj...
Odsłon: 70
Soczyste i aromatyczne kotlety mielone z dodatkiem szczypiorku pieczone we fr...
Odsłon: 103
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 838
Baza do zup jest sporym ułatwieniem podczas gotowania różnych potraw. Przydaj...
Odsłon: 70
Składniki
Przygotuj bezę. Jajka ogrzej do temperatury pokojowej przed rozpoczęciem pracy. Piekarnik nagrzej do 120 st. Celsjusza także wcześniej. Na blaszce do pieczenia wyłóż papier silikonowy i narysuj na nim dwa jednakowe okręgi i średnicy ok. 20 cm. Dla pewności możesz je jeszcze lekko posmarować masłem lub spryskać sprayem nieprzywieralnym. Białka jaj przenieś do dużej miski i ubijaj na średnich obrotach do spienienia. Dodaj proszek do pieczenia i zwiększ obroty do wysokich. Ubijaj do momentu uzyskania miękkich szczytów. Stopniowo dodawaj przesiany cukier puder, maksymalnie po 3 łyżki stołowe na raz. Kontynuuj ubijanie cały czas, aż masa będzie błyszcząca i sztywna. Ubite białka rozprowadź równomiernie wewnątrz narysowanych wcześniej na papierze okręgów. Natychmiast wstaw spody do piekarnika i piecz je przez 30-45 minut, aż będą twarde w dotyku. Wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki, na 2-3 cm. Pozostaw bezę do całkowitego ostygnięcia.
Przygotuj bitą śmietanę. Śmietankę przelej do miski i ubijaj ją na sztywno, w połowie procesu wsypując po 1 łyżce cukru i ekstrakt waniliowy. W razie potrzeby przechowuj masę w lodówce.
Wcześniej truskawki umyj i bardzo dobrze osusz. Pokrój je w cienkie plasterki i pozostaw na chwilę na papierowych ręcznikach, by oddały nadmiar wody.
Złóż bezę. Delikatnie zdejmij jeden spód z papieru do pieczenia i przełóż na paterę lub tacę. Na wierzchu rozsmaruj połowę bitej śmietany i ułóż połowę truskawek. Całość przykryj delikatnie drugim spodem bezy i ponownie rozłóż bitą śmietanę oraz truskawki. Bezę Pavlovą podawaj natychmiast po przygotowaniu lub przechowuj w lodówce maksymalnie przez 4 godziny.