Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sekret dobrej lśniącej bezy leży w temperaturze pieczenia. Przepis jest prosty dla osób robiących pierwszy raz , polecam filmik , gdzie pokazuję krok po kroku jak zrobić bezę.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19815
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 479
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 466
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6878
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242640
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19815
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 479
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 466
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6878
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242640
Składniki
Białka o temperaturze pokojowej ubić na sztywną pianę z szczyptą soli. Ubijamy na średnich obrotach potem małymi porcjami dodajemy cukier i dokładnie ubijamy ,aby cukier rozpuścił się inaczej będą grudki. Do ubitych białek z cukrem dodać sok z cytryny ,zakręcić mikserem, wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz dodać kilka kropli aromatu waniliowego i ponownie zakręcić mikserem przez 30 sekund(zob. jak robię na filmiku). Na blaszkę od piekarnika kładziemy papier do pieczenia, przykładamy talerz o średnicy 23 cm i rysujemy koło na papierze. Na środek kładziemy naszą masę i formujemy kopiec mokrą łyżką. W środku robimy lekkie wgłębienie tak jak na fotce. Piekarnik nagrzać do temperatury 130 stopni funkcja góra ,dół BEZ TERMOOBIEGU. Wstawiamy na środkową półkę i pieczemy w tej temperaturze przez 10 minut.
I teraz najważniejszy moment naszej bezy. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 110 stopni uchylamy drzwiczki piekarnika wstawiając łyżkę drewnianą(zob. foto) i tak pozostawiamy do suszenia przez 90 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę do całkowitego ostudzenia. Oczywiście łyżka cały czas jest pozostawiona w drzwiczkach.
Pół godziny przed podaniem bezy udekorować bitą śmietaną i ulubionymi owocami. Wstawić na chwilę do lodówki, nie robimy tego wcześniej ,gdyż pod wpływem naszego kremu, beza zrobi się mokra. Oto przygotowanie kremu z bitej śmietany. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywną pianę do ubitej śmietany dodajemy cukier puder ,zakręcamy mikserem kilkanaście sekund a następnie dodajemy śmietan fiks i sok z cytryny też zakręcamy mikserem dosłownie kilka sekund. NIE robimy tego za długo ,gdyż może nam się zrobić masło. Dekorujemy bezę naszym kremem oraz ulubionymi owocami. Jak udekorujesz to już od ciebie zależy. Uwaga-na każde białko zawsze przypada 50 gram cukru więc bezę możesz zrobić większą. Krem nie słodzimy zbytnio ,gdyż beza jest bardzo słodka. Zapraszam na film na mój kanał na Youtube , tam też możesz zobaczyc krok po kroku jak robiłam bezę oraz zapraszam na inne przepisy , które znajdują się na Plylista. Buon appetito!