Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatna, krucha i bardzo słodka beza z bitą śmietaną, kwaśnymi owocami i słodko-słonym karmelem.
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 46
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 46
Składniki
Beza: Białka w temperaturze pokojowej ubijamy, od małych do wysokich obrotów miksera. Kiedy lekko się zapienią dodajemy szczyptę soli. Ubijamy dalej. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy partiami cukier - kolejna partia dopiero wtedy, kiedy poprzednia zupełnie się rozpuści. Do ostatniej partii cukru dodajemy ocet i skrobię. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim okrąg o średnicy 20cm. Układamy bezę w kopczyk. Boki zaciągamy łyżką stołową.
Pieczemy 30 minut w 120 stopniach, potem zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze 120 minut. Bezę trzeba "wyczuć", bo każdy piekarnik piecze inaczej. Jeśli beza ciemnieje trzeba zmniejszyć temperaturę. Po pieczeniu bezę suszymy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po osuszeniu bezę układamy na paterze.
Bita śmietana i owoce: Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Uwaga! Śmietanę i owoce układamy na bezie przed samym podaniem. Słony karmel: Karmel można przygotować trochę wcześniej. Po ostudzeniu robi się gęsty, ale po podgrzaniu (w kąpieli wodnej albo nawet mikrofali) znów będzie lejący. W garnku z grubym dnem podgrzewamy cukier na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Do mieszania najlepiej nada się łyżka silikonowa (drewniana się nie nadaje). Cukier powinien się rozpuścić i lekko zbrązowieć. Dodajemy masło - zatrzyma ono proces karmelizacji. Dodajemy śmietankę i sól. Mieszamy.
Przed samym podaniem wykładamy na bezę bitą śmietanę, owoce i polewamy całość słonym karmelem.