Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bezglutenowe brownie jest puszyste i miękkie, pełne aromatu i czekolady. Ten deser będzie idealną propozycją dla miłośników niezbyt słodkich ciast, ale głębokich w smaku. Całość jest też szybka w przygotowaniu – nie zajmie ci to dłużej niż godzinę razem z pieczeniem! Świetnie sprawdza się w przypadku niespodziewanych gości, ale z powodzeniem możesz podać to brownie na różnego rodzaju wydarzeniach rodzinnych, bez zamartwiania się o specyficzne diety wszystkich jej uczestników.
Składniki
W misce żaroodpornej umieść cukier, masło i sól. Podgrzewaj wszystko na średnim ogniu do rozpuszczenia masła, cały czas mieszając.
Dodaj kakao, czekoladę i wanilię, a następnie wymieszaj. Czekolada będzie się powoli topić pod wpływem temperatury.
Następnie wbijaj po jednym jajku i mieszaj do momentu aż masa będzie lśniąca.
W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesiej je do mokrych składników. Na koniec wmieszaj siekane orzechy.
Masę przelej do blachy o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie ją rozprowadzając.
Bezglutenowe brownie piecz przez ok. 35 minut do ścięcia wierzchu. Włożony patyczek powinien być prawie suchy, z drobinami czekolady.
Wyjmij ciasto z piekarnika i studź przez co najmniej 15 minut przed krojeniem.
Ciasto przechowuj w szczelnym pojemniku.