Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nietolerancje pokarmowe albo takie świadome wybory dietetyczne, jak weganizm, sprawiają, że w kuchni trzeba wykazać się sporą kreatywnością. W błędzie są jednak ci, którzy sądzą, że bez mąki pszennej i jajek nie można upiec obłędnie pysznego ciasta. Bezglutenowe ciasto orzechowe – odpowiednie dla wegan i osób cierpiących na celiakię – jest na to najlepszym dowodem!
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 137
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 67
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 180
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 137
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 67
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 180
Składniki
Podziel orzechy na dwie mniej więcej równe części. Jedną część posiekaj na niewielkie kawałki, drugą – zblenduj na drobny proszek.
Roztop w rondelku 50 g gorzkiej czekolady i masło orzechowe. Dodaj 100 ml mleka kokosowego i wymieszaj na jednolitą masę. Zdejmij rondelek z palnika.
Do masy czekoladowej dodaj upłynniony olej kokosowy, syrop daktylowy i ocet jabłkowy. Wymieszaj.
Połącz wszystkie rodzaje mąki, sodę i sól. Dodaj sproszkowane orzechy. Wymieszaj.
Partiami dodawaj produkty sypkie do masy czekoladowej, mieszając ciasto łyżką lub szpatułą. Na koniec wlej wodę gazowaną i wymieszaj krótko – tylko do połączenia składników.
Wyłóż papierem do pieczenia keksówkę o długości 30 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka).
Kiedy ciasto całkowicie wystygnie, roztop w rondelku 100 g czekolady z 50 ml mleka koksowego. Wymieszaj na gładką polewę. Oblej nią ciasto, oprósz posiekanymi orzechami i wstaw na godzinę do lodówki.