Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli są jeszcze wśród Was osoby, które uważają, że wypieki bez glutenu, mleka i jajek, nie mogą smakować – to jesteście w błędzie! I to ciasto jest na to najlepszym dowodem. Przepis jest prosty i szybki, a ciasto wychodzi pyszne i ładnie wyrośnięte.
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 366
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 807
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 318
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 366
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 807
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 318
Składniki
Marchewkę ucieramy na tarce o drobnych oczkach.
Obrane ze skórki banany blendujemy, lub bardzo dokładnie rozgniatamy widelcem. Następnie ucieramy banany mikserem razem z cukrem.
Dodajemy do masy mąkę, olej orzechowy, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Miksujemy całość, aż uzyskamy jednolitą, bezgrudkową masę.
Do masy dodajemy marchewkę oraz ziarka słonecznika. Całość RĘCZNIE (na tym etapie nie używamy juz miksera!) mieszamy, do momentu połączenia się składników.
Foremkę na baby, małą tortownicę (średnica max 20 cm.) lub keksówkę, smarujemy masłem lub olejem roślinnym. (Jeżeli wasza forma jest silikonowa, możecie pominąć etap smarowania). Przekładamy ciasto do formy.
Wkładamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika (funkcja pieczenia: góra/dół). Pieczemy 1 godzinę, następnie wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy ciastu ostygnąć.
Gotowe ciasto oblewamy delikatnie lukrem, lub opruszamy cukrem pudrem. SMACZNEGO!!!