Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli są jeszcze wśród Was osoby, które uważają, że wypieki bez glutenu, mleka i jajek, nie mogą smakować – to jesteście w błędzie! I to ciasto jest na to najlepszym dowodem. Przepis jest prosty i szybki, a ciasto wychodzi pyszne i ładnie wyrośnięte.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4909
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13305
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5811
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7470
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4909
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13305
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5811
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7470
Składniki
Marchewkę ucieramy na tarce o drobnych oczkach.
Obrane ze skórki banany blendujemy, lub bardzo dokładnie rozgniatamy widelcem. Następnie ucieramy banany mikserem razem z cukrem.
Dodajemy do masy mąkę, olej orzechowy, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Miksujemy całość, aż uzyskamy jednolitą, bezgrudkową masę.
Do masy dodajemy marchewkę oraz ziarka słonecznika. Całość RĘCZNIE (na tym etapie nie używamy juz miksera!) mieszamy, do momentu połączenia się składników.
Foremkę na baby, małą tortownicę (średnica max 20 cm.) lub keksówkę, smarujemy masłem lub olejem roślinnym. (Jeżeli wasza forma jest silikonowa, możecie pominąć etap smarowania). Przekładamy ciasto do formy.
Wkładamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika (funkcja pieczenia: góra/dół). Pieczemy 1 godzinę, następnie wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy ciastu ostygnąć.
Gotowe ciasto oblewamy delikatnie lukrem, lub opruszamy cukrem pudrem. SMACZNEGO!!!