Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne ciasto na każdą okazję. Jak na bezglutenowe jest dość wilgotne i nie sypie się. U mnie nawet dzieciaki bez diety je wcinają, dlatego do zdjęcia zostały małe kawałki:)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3712
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2040
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5446
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5484
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3712
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2040
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5446
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5484
Składniki
Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier a następnie żółtka. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i całym opakowanie cappucino (u mnie waniliowe), przesiać. Dodać do masy jajecznej i bardzo delikatnie wymieszać, do połączenia.
Kostkę masła roztopić w garnuszku i wrzące wlać do ciasta, zmiksować tylko do połączenia a na koniec wsypać pokrojoną czekoladę. Ona tez się rozpuści pod wpływem ciepłego masła. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy (nie powinno zająć więcej niż 70% wysokości formy, inaczej może "uciec". Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyłożyć na kratkę, by dobrze przestygła.
POLEWA: Mleko, cukier i masło zagotować w garnku, na koniec dodać kakao. Dokładnie wymieszać, by nie zostały grudki. Pozostawić do częściowego ostygnięcia, wtedy tez polewa zgęstnieje i będzie nią lepiej dekorować ciasto. Życzę smacznego:)