Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne ciasto na każdą okazję. Jak na bezglutenowe jest dość wilgotne i nie sypie się. U mnie nawet dzieciaki bez diety je wcinają, dlatego do zdjęcia zostały małe kawałki:)
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 5006
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2565
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 392
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 127
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1611
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 5006
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2565
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 392
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 127
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1611
Składniki
Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier a następnie żółtka. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i całym opakowanie cappucino (u mnie waniliowe), przesiać. Dodać do masy jajecznej i bardzo delikatnie wymieszać, do połączenia.
Kostkę masła roztopić w garnuszku i wrzące wlać do ciasta, zmiksować tylko do połączenia a na koniec wsypać pokrojoną czekoladę. Ona tez się rozpuści pod wpływem ciepłego masła. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy (nie powinno zająć więcej niż 70% wysokości formy, inaczej może "uciec". Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyłożyć na kratkę, by dobrze przestygła.
POLEWA: Mleko, cukier i masło zagotować w garnku, na koniec dodać kakao. Dokładnie wymieszać, by nie zostały grudki. Pozostawić do częściowego ostygnięcia, wtedy tez polewa zgęstnieje i będzie nią lepiej dekorować ciasto. Życzę smacznego:)